Trombone, tuba & bastuba

De grote jongens in elk orkest zijn de trombone, tuba en bastuba. Niet voor niks worden zijn “groot koper” genoemd. Op de achterste rij van het orkest blazen ze je uit je stoel en de blinkende bekers van de tuba en bastuba torenen boven de andere instrumenten uit. Ook in de jazz en popmuziek zijn het graag geziene gasten! Zo vind je de trombone ook vaak terug in Jazz combo’s of op het podium bij Rowwen Heze en Danny Vera.  

Trombone 
De wereld van de trombone is oneindig groot, of je nou naar de muziek uit Harry Potter of Star Wars luistert of te gekke vastelaovesmuziek. Je kunt het zo gek niet verzinnen, overal hoor je ’the sound of trombones’. Kom gerust eens proberen of de trombone bij je past. Dat kan al op jonge leeftijd!

Tuba 
De Tuba, ook wel Bariton of Euphonium genoemd, is de grotere broer van de trompet, een instrument waarmee je in harmonie, fanfare, brassband en ensemble kunt spelen. Op een tuba kun je heel mooi melodie spelen en het klinkt heel warm en melodieus. Je kunt hier eigenlijk ook alle soorten muziek op spelen, van klassiek tot pop en swing.  Je leert op een leuke en goede manier het instrument bespelen zodat je al snel liedjes kunt spelen, individueel of in groepsverband.

Bastuba  
De reus onder de koperblazers is de bastuba. Als bassist ben je een van de belangrijkste muzikanten van het orkest. Jij legt de basis waar de rest op kan meespelen. Geen instrument voor watjes trouwens, met zijn gewicht van bijna tien kilo is het een echt zwaargewicht! Bastuba kun je daarom het beste leren spelen vanaf de leeftijd van ongeveer 15 jaar, maar je kunt je natuurlijk al voorbereiden door trompet of tuba te leren spelen, wat al vanaf 7 of 8 jaar kan! De overstap naar bastuba is een paar jaar later zo gemaakt.

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Wanneer je je inschrijft, kun je in het tekstvak ‘opmerkingen’ aangeven welk instrument je speelt.

Zowel jong als oud kan op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen. Ben je onder de 18 en weet je nog niet zeker wat je wil? Kijk dan eens naar onze oriëntatiecursus of, voor de aller jongsten: onze kindercursussen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze muziekafdeling, via: muziek@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Ger Reijnders

Ger Reijnders geeft al bijna 30 jaar les op groot koper. Dit is een verzamelnaam voor alle grootkoper-instrumenten waaronder trombone, bariton, tuba en bastuba. Hij is in 1988 afgestudeerd als klassiek trombonist en staatsexamen tuba. Zoals velen is hij als trombonist begonnen bij harmonie St. Gertrudis Beesel, waar hij een geweldige tijd heeft gehad en besmet is met het koperblaasvirus. Ger is verder trombonist geweest bij het Nationaal Jeugdorkest, bij de EJA bigband nu (Score Jazz Orchestra) en lid geweest bij Brasscinq (prof. Koperquintet).

Teacher thumbnail
Over de docent

Ralf Schreurs

Ralf Schreurs groeide op in een muzikale familie en begon bij Fanfare Concordia Ittervoort bugel te spelen. Op zijn 15e levensjaar stapte hij over op Euphonium en dit bleek een beter keus te zijn. Ralf ging na zijn middelbare school studie naar het Conservatorium en studeerde daar Docent Muziek en de Bachelor en Masterstudie op Euphonium bij Hans Nickel en Renato Meli. Na het behalen van zijn Master diploma op Euphonium ging hij spelen in het Trompetterkorps van de Marechaussee en daarna bij Fanfare Bereden Wapens. Naast zijn werkzaamheden bij defensie geeft hij les aan de muziekscholen Myouthic te Thorn en het RICK te Weert. Ralf rondde zijn directiestudie af in juni 2018 en heeft momenteel het Veldhovens Muziek Korps en Harmonie St. Catharina Leunen onder zijn leiding.

Teacher thumbnail
Over de docent

Nick Caris

Nick speelt al vanaf 16 jarige leeftijd trombone. Hij heeft lichte muziek gestudeerd in Maastricht en 2e fase lichte muziek in Keulen.

Met zijn eigen bigband tourde hij door Amerika en met de Jack Million Band was Nick drie maal te gast op het ‘Glenn Miller Birthplace Festival’ in Clarinda Iowa. Ook speelde hij in de concertreeks ‘Symphonica in Rosso’ met o.a. Diana Ross, Lionel Richie en Anouk én zie je hem regelmatig op het podium in de band van The Temptations.

Nick geeft muzikale en artistieke leiding aan verschillende bigbands in de regio Eindhoven. Sinds 2010 is hij lead trombonist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine.