Piano

De piano is een prachtig instrument waar je allerlei muziekstijlen op kunt spelen. Van jazz improvisaties tot akkoorden om jezelf te begeleiden tijdens het zingen en van prachtige klassieke werken tot traditionele soul, experimentele jazz, blues of funk. Onder de glimmende zwarte buitenkant schuilen de snaren waar je op speelt door de toetsen aan te slaan. Daarom is de piano eigenlijk, net als de gitaar en viool, een snaarinstrument.  

Piano leren spelen kan al vanaf de leeftijd van vijf jaar, maar ook als je al volwassen bent, is het een prachtig instrument om te leren spelen. En speciaal voor 4 tot 6-jarigen is daar de cursus Toveren met Toetsen, om op een speelse wijze kennis te maken. 

Tip! Geef bij inschrijving aan of je pop, jazz of klassiek piano wil spelen, dan koppelen wij je aan de docent die het beste bij je wensen past!

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Wanneer je je inschrijft, kun je in het tekstvak ‘opmerkingen’ aangeven welk instrument je speelt.

Zowel jong als oud kan op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen. Ben je onder de 18 en weet je nog niet zeker wat je wil? Kijk dan eens naar onze oriëntatiecursus of, voor de aller jongsten: onze kindercursussen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze muziekafdeling, via: muziek@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Marc Knoben

Marc Knoben studeerde aan het conservatorium Maastricht docerend en uitvoerend musicus en werkt sindsdien (1991) als docent muziek bij ECI Cultuurfabriek en de Stichting Muziekschool Kerkrade.
Bij ECI Cultuurfabriek geeft Marc de vakken keyboard, accordeon en piano-pop.

Naast deze bezigheden is Marc ook werkzaam als componist/arrangeur en sessiemuzikant (studio/theater).

Teacher thumbnail
Over de docent

Mariette Kessels

Mariëtte Kessels studeerde piano aan het conservatorium in Maastricht bij Joop Celis en behaalde in 1989 haar diploma Docerend Musicus. Sinds 1989 geeft ze les; vanaf 1991 bij het Centrum voor de Kunsten daarna bij ECI cultuurfabriek. Daarnaast werkt Mariëtte als organist, begeleider van koren en begeleider van solisten. In 2007 is ze begonnen met het geven en ontwikkelen van de cursus Toveren met Klanken, muziekles voor kinderen 4-6 jaar.

Teacher thumbnail
Over de docent

Jean-Pierre Steijvers

Jean-Pierre Steijvers heeft hoofdvak orgel, piano en kerkmuziek gestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarnaast heeft hij diverse masterclasses bij gerenommeerde organisten gevolgd. Hij was prijswinnaar van orgelconcoursen in Dublin, Luzern, Chartres, Kaliningrad en winnaar van de ‘Moscow Philharmonic Society Special Award’. Sinds mei 2004 is hij benoemd tot ‘Organiste-Titulaire’ van de St. Christoffel Kathedraal te Roermond en van het Louvigny/ Robustelly/ Verschueren-orgel in de Caroluskapel van het voormalig Groot Seminarie van het Bisdom Roermond. Daarnaast is hij docent orgel, piano en muziektheorie aan ECI cultuurfabriek te Roermond. Jean-Pierre geeft vele concerten in Europa, Japan en de USA en in de belangrijkste concertzalen van geheel Rusland. Hij werkte samen met gerenommeerde dirigenten als Ed Spanjaard, Vladimir Askenazy, Edo de Waart, Paul Goodwin, Rizzi Brignoli en Kynan Johns. Verder is Jean-Pierre artistiek adviseur van de Stichting Orgelkring Roermond (www.orgelkringroermond.nl) en is hij sinds 2017 als docent orgel verbonden aan The Moscow Gnessin Summer School.

Teacher thumbnail
Over de docent

Janneke van Tuyl

Janneke werd groot gebracht met veel klassieke muziek; haar moeder is een Hongaarse violiste en haar vader speelde klarinet. Ze begon op haar 4e met piano lessen en speelde tot haar 18de klassiek op hoog niveau. Er volgde een omschakeling en ze raakte geïnteresseerd in jazz, wat haar naar het Conservatorium Maastricht bracht. Hier studeerde ze af in de richting Jazz piano, zowel uitvoerend als docerend.

Ze speelt in verschillende formaties; van een traditioneel jazzkwartet tot haar eigen Latin trio. Ook begeleidt ze graag vocalisten in duo vorm. Janneke geeft ontzettend graag les. De zwarte en witte toetsen en de eenvoud hiervan fascineren haar al van kinds af aan. Deze eenvoud van het overzichtelijke instrument kan zij op een heel begrijpelijke manier uitleggen, zowel aan de allerkleinsten als aan volwassenen. De pianolessen die Janneke geeft zijn zowel in jazz als klassieke richting waarbij theorie-leer en improvisatie regelmatig aan bod komen.

Ze vindt het belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd in het maken van muziek en draagt graag bij aan het ontwikkelen van discipline in het studeren van piano spelen. Boven alles wil ze dat haar leerlingen plezier hebben van het prachtige instrument en het bespelen er van.

Janneke is op dit moment bezig met een tweede studie aan Conservatorium Maastricht: Docent Muziek. Deze studie bereid haar voor om klassen in het primair en secundair onderwijs muziekles te kunnen geven.

Teacher thumbnail
Over de docent

Ruud Smeets

Ruud Smeets heeft aan het conservatorium in Maastricht accordeon, electronisch orgel en keyboard gestudeerd. In 1988 en ’89 behaalde hij hiervoor de bijbehorende diploma’s Docerend Musicus. In 1997 heeft Ruud te Hilversum het staatsexamen Piano Lichte Muziek behaald. Hij geeft aan diverse muziekscholen van Brabant tot Zuid Limburg al 33 jaar les in piano pop/ jazz, keyboard, accordeon en bandcoaching in pop en jazzcombo’s. Ook heeft hij jarenlang de Artamuse Big Band gedirigeerd in Beek. In september 2020 heeft hij een eigen bedrijf opgestart Blue Keys , waarmee hij piano- en keyboardles geeft in de omgeving van  Geleen en Beek. Als pianist heeft Ruud bij diverse big bands en jazzcombo’s en een fusionband gespeeld. Momenteel heeft hij samen met saxofonist Lucas Schellens het jazzduo Two on the Swing. En met violist Reinder Eggen het jazzduo All the Things we are.