Vooropleiding Kunstacademie (ABK)

Wil je professioneel fotograaf, architect, grafisch ontwerper, kunstdocent of vrij kunstenaar worden? Dan is de Vooropleiding Kunstacademie echt iets voor jou! Hier ontwikkel je talent en oriënteer je je op een creatief beroep. Ook kom je erachter in hoeverre een toekomst in de beeldende kunst bij je past.

Let op: voor deze cursus is geen proefles beschikbaar. Graag ontdekken of de cursus iets voor jou is? Neem dan contact met ons op (via: beeldend@ecicultuur.nl) en houd de website in de gaten voor de datum van onze open dag. In september starten we met een nieuwe cursus.

Deze cursus is bedoeld voor wie goed voorbereid naar de Kunstacademie wil, of voor wie wil ontdekken of een creatief beroep bij je past.

In 25 praktische lessen leer je veel verschillende technieken kennen. De opdrachten zijn soms moeilijk en altijd uitdagend. Je ontwikkelt een zelfstandige, onderzoekende en creatieve werkhouding. Ook zullen een aantal opdrachten thuis gemaakt worden.

De cursus wordt afgesloten met een presentatie en beoordeling van je opgebouwde portfolio. Je werk mag je tentoonstellen tijdens de jaarlijkse cursisten expo. Het beoordelen van je portfolio gebeurt tijdens het jaar heen en aan het einde van het cursusjaar. Het werkproces dient door schetsen, aantekeningen, proefjes en foto’s in een portfolio, het ‘logboek’, te worden vastgelegd.

In de loop van de cursus wordt een gastles verzorgd door docenten van de opleiding Vaktherapie beeldend. De activiteiten die aangeboden worden liggen in lijn met activiteiten die aangeboden worden tijdens een aannamedag.

De Vooropleiding Kunstacademie heeft een samenwerkingsverband met de Academie in Maastricht en de opleiding Vaktherapie beeldend van Zuyd Hogeschool. Bij positief advies hoef je geen praktijktoelatingsexamen voor de Vaktherapie beeldend meer te doen. Een gesprek met docenten van de opleiding is wel een vereiste. Kunstacademie Maastricht: een positief advies van de oriëntatiecursus én een positief advies door de academie = direct toelaatbaar tot de opleiding mits voldaan aan wettelijke inschrijfverplichtingen én er plek is (numerus fixus).  Uitzondering daarop is de opleiding Architectuur en Interieur, zij hanteren een uitgebreidere toelatingsprocedure.

Het behaalde certificaat (vrijstelling eerste ronde) is voor inschrijving bij de Kunstacademie één jaar geldig. Voor alle andere (kunst) studies levert de cursus een dijk van een portfolio op.

Meer informatie over de vakken
Je krijgt les van verschillende docenten op het gebied van tekenen, schilderen, land art, 3d object, design, visuele communicatie, woord en beeld en portfolio samenstellen. We focussen tijdens deze lessen op jouw keuzerichting.

Portfolio
Je leert te werken in een portfolio om al je ideeën te verzamelen.

Tekenen
In de teken/schilderlessen leer je over diverse technieken binnen de schilderkunst. Belangrijk is het vrij leren omgaan met tekenen en het onderzoekend bezig zijn. Sommige thuisopdrachten voer je uit in je logboek.

Portfolio, woord en beeld
Hoe stel je een goede portfolio samen? Hoe selecteer je je werk? Welke lay-out gebruik je? In de kunst wordt tekst vaak omgezet in beeld en andersom. Belangrijk, want zo kun je het omzetten toepassen naar een discipline naar keuze.

Portfolio fotografie
Hoe fotografeer je jouw eigen werk op een goede manier, gericht op compositie, belichting etc.? Goede foto’s zijn van essentieel belang om goed voor de dag te komen.

Autonoom, out-of-the-box, 3D-object
Maak een 3D-object. Een installatie vanuit een autonome manier van denken. Hoe ga je materialen ideeën en technieken? Hoe ga je met je creatieve denkproces om? Ook dit komt aan bod tijdens de cursus.

Land-art
Hoe kun je het landschap om je heen kunstzinnig vormen met aangeboden materialen of met materialen die je in de natuur vindt? Je ontdekt het tijdens Land-art.

Architectuur
Maak kennis met de basisprincipes van architectuur.

of

Design
Tijdens het onderzoek is het proces net zo belangrijk als de resultaten. Door stap voor stap door het proces te gaan en te experimenteren met intuïtie en materialiteit ontstaat er een object met een eigen handschrift. Tijdens de les gaan we aan de slag met een spel van materiaal, kleur, herhaling en constructie.

Viscom (visuele communicatie)
Maak kennis met de wereld van de visuele communicatie. Denk aan stopmotion, foto’s ,een film of een andere digitale werkvorm.

Woon je in de gemeente Leudal en ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je maar liefst 67% (!) korting op deze cursus. 

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Anneke Haane

Anneke is in 2020 afgestudeerd aan de opleiding Autonome Beeldende Kunsten in Maastricht. Hierna besloot ze zich verder te richten op educatie en volgde hiervoor de master Kunsteducatie in Tilburg. Ze werkt als freelancer bij verschillende musea en culturele instellingen. Hierbij werkt ze vooral met jongeren en ouderen.

Teacher thumbnail
Over de docent

Lobke Houkes

In 2019 studeerde Lobke af aan de opleiding decor- en kostuumontwerp aan de toneelacademie Maastricht. Aansluitend besloot ze nog een tweejarige studie tot docent beeldende kunst te volgen. In de zomer van 2021 start ze haar Master Kunsteducatie aan de FHK in Tilburg.
Lobke heeft ervaring op verschillende niveaus. Zo geeft ze naailes en workshops op het basisonderwijs, stond ze voor de klas op het middelbaar onderwijs en gaf ze tijdelijk les op de opleiding vaktherapie aan het hbo.
Buiten haar werk als docent is ze werkzaam als decor- en kostuumontwerper en maakt ze haar eigen voorstellingen. Ze is een allround docent die zich thuis voelt in verschillende beeldende afdelingen.
In haar werk combineert ze haar liefde voor theater en beeldende kunst om te komen tot een samensmelting van verschillende disciplines.

Teacher thumbnail
Over de docent

Michel Govers

Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het tekenen. Alles wat hij zag werd vastgelegd op papier. Al geruime tijd illustreert hij voor verschillende opdrachtgevers, van cartoons tot karikatuur tot portret. Hij heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Tilburg en heeft daar zijn 1e graad bevoegdheid gehaald.

Teacher thumbnail
Over de docent

Arjen Bakermans

Arjen werkt als beeldhouwer/ keramist in opdracht en in vrije productie. Ook geeft hij creatieve workshops en keramiekcursussen voor groepen in zijn atelier in Swalmen, bij ECI cultuurfabriek in Roermond en bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

Teacher thumbnail
Over de docent

Esmée Mertens

Esmée studeerde in 2016 af als grafisch ontwerper aan het SintLucas in Eindhoven. In 2021 behaalde ze haar master in fotografie aan Luca School of Arts in Genk. Aansluitend voltooide ze de educatieve master in de beeldende kunsten, die ze in 2023 behaalde.

Momenteel geeft Esmée het vak beeldende vorming in het voortgezet onderwijs, waar ze haar passie voor kunst en educatie combineert. Naast haar werk in het onderwijs is ze actief in haar eigen atelier, ‘Studio Esméralda Emanuela’. Hier houdt ze zich bezig met fotografie en grafisch ontwerp en organiseert ze beeldende workshops op locatie voor diverse doelgroepen. In haar artistieke praktijk combineert ze graag fotografie met andere beeldende disciplines, waardoor een interessante kruisbestuiving ontstaat.

Esmée is een bevlogen en creatieve docent die haar ervaring en passie voor kunst inzet om alles wat met educatie te maken heeft inspirerend en betekenisvol te maken.”