LIKEMINDS / Dilan Yurdakul

Alter

Een muzikale migratiereis over de diepste wonden en pijn in een familie. Pijn waarover gezwegen wordt, maar die ver doorklinkt in de volgende generaties. 

In Alter verbindt Dilan Yurdakul haar familieverhaal met haar eigen verleden, heden en toekomst. Ze onderzoekt het leven in twee werelden: het denken en voelen op twee manieren en de verwarring die dat teweegbrengt. Dilan zoomt in op de strijd die ze als nazaat van de Turkse migrant levert, om de onverwerkte trauma’s van gebroken ouders en grootouders te overwinnen en zo dichter bij zichzelf te komen. En hoe staat zij als derde generatie migrantenvrouw tegenover het moederschap, wat wil ze doorgeven? Wat neemt ze mee en wat laat ze achter, wat is er gewonnen en wat is er verloren?  

‘Ik ben niet wat mij overkomt, ik ben wat ik koos te worden.’ 

Dilan probeert een lijn te trekken tussen haar eigen verhaal en de geschiedenis van haar familie. Baba, papa, die zijn dorp in Turkije de rug toekeerde. Babaanne en Anneanne, beide oma’s, die zich volledig opofferden voor het gezin. Anne, haar moeder, die in verwarring is tussen het kiezen voor haar vrijheid en de opoffering voor haar gezin. En dede, opa, die zegt: ‘Jij en ik Dilan, wij voelen dezelfde pijn.’ De pijn wanneer je jezelf niet langer in je familie herkent. Dilan onderzoekt welke ‘alters’ ze met zich meedraagt en hoe ze haar leven verder moet vormgeven, want anders dan degenen die haar zijn voorafgegaan, kan zij bewust haar eigen toekomst bepalen. 


Over Dilan Yurdakul  

“Theater is voor mij bij uitstek de plek waar ik thema’s die mij bezighouden een vorm kan geven waardoor ze de kijker, hoe intiem soms ook, troost en een zekere mate van catharsis kunnen bieden. Het kleine vergroten, inzoomen, blootleggen en bevragen, binnen het theater is hier alle ruimte voor.” 
 
Dilan Yurdakul (1991) actrice, schrijfster en theatermaakster maakte in samenwerking met Likeminds de solovoorstellingen Door de schaduw heen en Niet gezien, niet gehoord. In februari 2024 kwam haar debuutroman Maskerziel uit. Daarnaast komt in 2024 de bioscoopfilm De jacht op Meral Ö uit, gebaseerd op de toeslagenaffaire, Dilan speelt hierin de hoofdrol. In de Videoland-serie Bonnie & Clyde, waarvan ze tevens de bedenker en medeschrijver was, speelde ze de hoofdrol. Ook speelde ze jarenlang de rol van Aysen in GTST. 
 
Dilan Yurdakul is vanwege haar achtergrond geboeid door de wrijving tussen vrijheid en identiteit, tussen autonomie en gemeenschap. In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en staan familie, patronen, migratie en wording centraal. 

Over Likeminds 
Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines.  Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.  

Concept, tekst en spel: Dilan Yurdakul 
Muziek: Alper Kekeç en Barbaros Bozkir 
Compositie: Barbaros Bozkir 
Regie: Julie van den Berghe 
Dramaturgie: Aukje Verhoog 
Scenografie: Marjolijn Brouwer 
Fotografie posterbeeld: Isabelle van Putten 
Poster ontwerp: Studio Bas Koopmans 
Een productie van: Likeminds ism Via Rudolphi Producties 


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.   

xr:d:DAF3hOYGFdU:2,j:4027756852333792050,t:23122012
Bestel tickets
za 2/11 20:00  19,50
Genre: Toneel
Subgenres Muzikaal