Trompet, cornet & bugel

De trompet, cornet en bugel behoren tot de kleinere koperinstrumenten. De trompet is een instrument dat de meeste mensen wel kennen, want de trompet wordt in veel muziekstijlen gebruikt. Klassiek, jazz- en popmuziek, overal kun je het tegenkomen.  De cornet wordt vaak gezien als het kleine broertje van de trompet, maar de bouw van de cornet is iets compacter en met grotere bochten. Dit geeft een cornet een iets warmere klank dan een trompet. De bugel lijkt qua uiterlijk op een trompet maar heeft een warmere klank en lijkt daarmee misschien nog wel wat meer op de hoorn. 

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Wanneer je je inschrijft, kun je in het tekstvak ‘opmerkingen’ aangeven welk instrument je speelt.

Zowel jong als oud kan op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen. Ben je onder de 18 en weet je nog niet zeker wat je wil? Kijk dan eens naar onze oriëntatiecursus of, voor de aller jongsten: onze kindercursussen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze muziekafdeling, via: muziek@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Renier Scheepers

Renier Scheepers speelt sinds z’n achtste de hoorn. De passie voor dit prachtige instrument is na 30 jaar onveranderd groot en hij brengt dit op enthousiaste wijze over op de cursist. Muziek is hem met de paplepel ingegoten: z’n vader was ook musicus en na z’n opleiding via Harmonie Lentekrans Linne is hij op zijn 18e toegelaten tot het conservatorium Maastricht. Van Prof E. Penzel en Prof. W. Sanders heeft hij het vak geleerd. Tijdens en na zijn studie is hij zeer actief geweest als orkestmuzikant in onder andere Symphonie Orchester Münster en later als remplaçant in vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten. Ook werd en wordt hij veel gevraagd uit te helpen in diverse harmonieen en fanfareorkesten in de regio. Het mooist vindt hij toch om deze praktijkervaring mee te kunnen geven aan jong en oud en aangezien hij sinds zijn studententijd altijd al leerlingen aan huis had, werd hij steeds meer gevraagd hoornisten te gaan opleiden. En wat is er nou mooier dan dat.

Teacher thumbnail
Over de docent

Ger Reijnders

Ger Reijnders geeft al bijna 30 jaar les op groot koper. Dit is een verzamelnaam voor alle grootkoper-instrumenten waaronder trombone, bariton, tuba en bastuba. Hij is in 1988 afgestudeerd als klassiek trombonist en staatsexamen tuba. Zoals velen is hij als trombonist begonnen bij harmonie St. Gertrudis Beesel, waar hij een geweldige tijd heeft gehad en besmet is met het koperblaasvirus. Ger is verder trombonist geweest bij het Nationaal Jeugdorkest, bij de EJA bigband nu (Score Jazz Orchestra) en lid geweest bij Brasscinq (prof. Koperquintet).

Teacher thumbnail
Over de docent

Rik Knarren

Rik Knarren studeerde als hoofdvak trompet en piano aan het conservatorium van Maastricht en voltooide daar zijn Bachelor-opleiding in 1998. Daarna voltooide hij zijn Master aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam.
Tijdens zijn jeugd maakte Rik deel uit van het Nationaal Jeugd Orkest, de vermaarde Europese jeugdorkesten, het Gustav Mahler Jugend Orchester en als solo trompettist bij het European Union Youth Orchestra. Bij deze orkesten speelde hij mede onder leiding van Claudia Abbado, Bernard Haitink en Colin Davis.
Vanaf 1999 tot 2013 was Rik verbonden als solo trompettist aan het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, waaronder het Radio Symfonieorkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook is Rik werkzaam geweest bij diverse toporkesten zoals o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Docerend is Rik, naast privé-leerlingen, verbonden geweest als inval-docent aan het Conservatorium van Amsterdam, Den Haag en Maastricht.

Teacher thumbnail
Over de docent

Sten Pelzer

Sten Pelzer studeerde in 2022 af als jazztrompetist aan het Conservatorium van Maastricht en startte direct daarna met de opleiding ‘docent muziek’ (1e graads onderwijsbevoegdheid). Inmiddels is Sten werkzaam als uitvoerend musicus, trompet- en bugeldocent bij verschillende verenigingen in Limburg, is hij leider van een (jeugd)bigband en muziekdocent in het primair- en voortgezet onderwijs. Bij Sten staat enthousiasme voorop. Door inspirerende lessen motiveert hij cursisten tot het spelen van een instrument.

Sten speelt trompet sinds zijn 8ste. De eerste trompetlessen kreeg hij van Diana Heijmans aan het Centrum voor de Kunsten (tegenwoordig de ECI cultuurfabriek) in Roermond. Zijn HaFaBra-diploma’s behaalde hij bij Hub Boesten bij de ECI cultuurfabriek in Roermond. Daarnaast volgde Sten trompetlessen bij Marc Huynen in Heerlen om zich verder te verdiepen in het improviseren. Uiteindelijk studerende Sten ‘lichte muziek’ aan het conservatorium van Maastricht bij Rob Bruynen en Carlo Nardozza.

Tegenwoordig speelt Sten bij Bigband Boesten in Roermond en valt hij regelmatig in bij het Score Jazz Orchestra in Venlo. Daarnaast speelt Sten veel met coverbands uit Limburg en helpt hij vaak uit bij harmonieën, fanfares en bigbands uit de regio. Ook schrijft Sten zijn eigen composities.

Teacher thumbnail
Over de docent

Richard Didden

Richard is een veelgevraagd trompettist bij nationale en internationale bands, bigbands en symfonische orkesten. Hij was hoofdtrompet in het orkest van The Night of the Proms. Richard heeft de wereld rondgereisd en gewerkt met sterren als Seal, Eros Ramazotti, Sinéad O’Connor en vele anderen. Na aanvankelijk klassiek trompet te hebben gestudeerd aan het Conservatorium van
Maastricht en zich te kwalificeren als docent klassiek trompet, studeerde hij ook jazz met de nadruk op leadtrompet. In de afgelopen 25 jaar heeft Richard in zijn eigen ’trompettenschool’ talloze jonge musici opgeleid, van wie velen zijn uitgegroeid tot professionele trompettisten.