Femke Veltman

Bekijk hier onze algemene voorwaarden en privacy-statement.

“Toneel geeft de wereld kleur, de echte wereld is namelijk al ingewikkeld genoeg.”

Femke is programmamaker theater bij ECI cultuurfabriek. Waar ze vroeger zelf les gaf aan kinderen, coördineert en regisseerde, boekt ze nu voorstellingen voor het theater.

Liefde voor toneel
Femkes liefde voor toneel ontstond op de basisschool. Thuis was er niet veel geld voor allerlei cursussen en hobby’s, maar haar vader werkte bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) als fotografiedocent. Kinderen van docenten mochten gratis cursussen volgen… Femke bedacht zich geen moment. Eerst volgde ze musicalles, daarna ging ze op toneel. Vanaf de eerste seconde was het raak: “Hier voel ik me thuis.”

Vrijdagmiddag
Waar de weken op de middelbare school maar zo snel mogelijk voorbij moesten gaan voor Femke, kon de vrijdagmiddag haar niet lang genoeg duren. Dan was het tijd voor toneel! Het was haar vlucht uit de harde wereld. Die middag kon ze zichzelf zijn en was ze samen met gelijkgestemden. De liefde bleek zo groot dat ze zich aanmeldde voor de toneelacademie.

Regisseur
Ze had talent en al snel speelde ze in producties bij het CKE. Het was in die tijd dat ze ontdekte dat ze eigenlijk geen actrice wilde worden, maar regisseur. Haar eigen ideeën kunnen uitwerken, haar beelden op het toneel zetten. Later kwam daar lesgeven bij. Toen ze aan de slag ging met kinderen en hun enthousiasme voelde tijdens de lessen, wist ze dat ze hierin verder wilde.

Ruzie maken!
In Femkes toneellessen creëert zij een veilige sfeer: “Heel belangrijk”, legt Femke uit, “want je stelt je volledig open, dat is kwetsbaar”. Op het toneel kun je dingen uitproberen die je in de echte wereld niet durft. Verlegen of timide kinderen krijgen de kans zich te laten zien. Je mag alles uitproberen. Ruzie maken? Prima, het heeft geen enkel gevolg. Naar de andere kant van de wereld reizen? Ga maar! Een jongen spelen als je een meisje bent en andersom. Heerlijk! Alles kan dus. Zo had ik bijvoorbeeld ooit een meisje in m’n groep dat élke les een weerwolf wilde spelen. Helemaal prima, doe lekker!

Als je op het toneel staat, moet je samenwerken. Naar de ander kijken en daarop inspelen. Dat leer je. Je kunt het namelijk niet alleen, ook al zou je het willen.”

ECI cultuurfabriek
Het is belangrijk dat kinderen, als ze dat willen, de kans krijgen om toneellessen te volgen. Om zich persoonlijk te ontwikkelen, om te groeien, om zichzelf te zijn. De lessen in de ECI zijn voor iedereen toegankelijk.  Eenmaal in het toneellokaal is het veilig. We houden de lesprijs zo laag mogelijk, door middel van subsidies en donaties. En mocht geld toch nog een probleem en een drempel zijn, zoals bij Femke vroeger het geval was, dan is er het JeugdCultuurFonds. Hier kunnen ouders via de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam een aanvraag doen voor het kind en het fonds betaalt vervolgens de toneel, muziek of beeldende lessen.

Word jij ook ECI ambassadeur?

Ambassadeurs steunen ons met een financiële bijdrage. De hoogte daarvan bepaal je zelf. Ons doel: kunst & cultuur toegankelijk maken én houden, ook voor kinderen en jongeren.

ECI ambassadeur ben je al vanaf €3 per maand. Profiteer daarbij meteen van aantrekkelijke voordelen zoals een gratis geselecteerde voorstelling of concert en voorrang op de verkoop!

Klik hier om ambassadeur te worden.


Lees hier alle verhalen!

Hier doe je het voor

Namens ECI cultuurfabriek: Bedankt!