Los Colonos

Genre Drama Duur 97 min Land Chili, Frankrijk Regisseur Felipe Gálvez Haberle Cast Mark Stanley, Sam Spruell, Alfredo Castro

Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in – een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids van gemengd ras – om samen op expeditie te gaan en de grenzen van zijn land af te bakenen: een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan zou een nieuwe handelsroute openen. Onderlinge spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis, het verdrijven en vermoorden van de ‘indígenas’, naar boven komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat naar een gewelddadige klopjacht.

Los Colonos is een ruige western die een blik werpt op Chili’s koloniale verleden waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de genocide van de inheemse bevolking. Regisseur Felipe Gálvez schetst in zijn speelfilmdebuut het verschil tussen een geschiedenis en een realiteit die nog maar weinig aan het licht is gekomen en die nog steeds zijn sporen nalaat in het huidige Chili.

Het bloedstollende verhaal met adembenemende beelden van Patagonië en een geweldige soundscape ging in première bij Un Certain Regard in Cannes, werd er bekroond met de FIPRESCI prijs en is vervolgens door Chili geselecteerd als Oscarinzending.

VPRO Cinema (★★★★)’Rauwe en mooi gefilmde vertelling’
Trouw (★★★★)  Fascinerend ruwe schets van historisch bloedvergieten’
de Volkskrant (★★★)  Niet alles aan Haberles debuut is al volleerd’

Onbeperkt genieten? Vraag een filmpas aan!

Genre: Drama