Filmcollege:de Scandinavische film

Genre Film Duur 120 min Land Regisseur Jan Salden Cast

Meer dan Knäckebröd en IKEA: De Scandinavische film. 

Wie kent Knäckebröd en IKEA niet? In eerste instantie denken we aan Zweden en wellicht in twee instantie aan Scandinavië. Okay, er zijn toendra’s, Fjorden, immense naaldwouden, rendieren en de oorspronkelijke bevolking de Samen. En natuurlijk is Scandinavië een containerbegrip, want het behelst naast Zweden landen zoals Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland maar ieder met zijn eigen cultuur en gebruiken. 

We hebben het zelden over de films uit Scandinavië. Waarom is dit? Al vanaf begin 20e eeuw hebben die landen meegespeeld als het gaat om de film aan de man te brengen. Vooral in Zweden en Denemarken was er een florerende filmindustrie ten tijde van de zwijgende film. Met sterren en grootheden die tot op de dag van vandaag hun roem hebben behouden. Ingmar Bergman is zo’n naam, maar ook Greta Garbo en Ingrid Bergman kun je gemakkelijk in dit rijtje onderbrengen. Daarnaast zijn er zeer eigenzinnige filmmakers zoals bijvoorbeeld Lars von Trier, Aki en Mika Kaurismäki en Lukas Moodysson en is deze regio ook verantwoordelijk voor een van de meest bepalende filmstromingen uit de jaren ‘90, namelijk DOGMA 95. 

Het is een cinema die soms heel donker en onheilspellend is maar op andere momenten geeft deze cinema blijk van verrassend veel humor. 

Kortom de Scandinavische film heeft veel te bieden, inderdaad meer dan knäckebröd en IKEA. In zes bijeenkomsten is Jan Salden de gids voor deze filmische reis. Aan de hand van een aantal korte filmfragmenten zal hij alle ins en outs met ons delen en hopelijk wordt U net als hem enthousiast voor de films uit Zweden, Denemarken, IJsland, Finland en Noorwegen. 

Het filmcollege vindt plaats op 6 maandagavonden van 19:30 – 21:30

Tickets:
Regulier €15,-
Filmpas en CKV € 13,-
Pass-Partout regulier €78,- (6 bijeenkomsten, alleen online te koop)
Koop hier je online Pass-Partout ticket
Pass-Partout Filmpas, CKV €66,- (alleen via de receptie te koop)

Maandag 30 september: Het Begin
Scandinavië roerde zich al snel op het filmfront. Al in de begindagen was er sprake van een bloeiende filmindustrie waar met name zich de landen en Zweden manifesteerden. Er waren duidelijke eigenzinnige filmmakers aan het werk zoals Mauritz Stiller, de ontdekker van Greta Garbo, Victor David Sjöström die zo bekend was dat Hollywood er alles aangedaan heeft om hem in te lijven, en de meer experimenterende Carl Dreyer met zijn films zoals LA PASSION DE JEANNE DARC en VAMPYR zijn grootste successen vooral buiten Scandinavië behaalde

Maandag 7 oktober: De grootmeester: Ingmar Bergman 
Als je een top 10 lijstje wenst te maken met de belangrijkste regisseurs uit de filmgeschiedenis, dan zal de naam van Ingmar Bergman niet ontbreken. Hij wordt gezien als het boegbeeld van de intellectuele film en er zijn mensen die beweren dat het Bergman was die psychologie in de film bracht. Bergman bracht meer dan psychologie in de film, ook symboliek en religie (of twijfel hieraan). Bergman was ook iemand die de kijker serieus nam en dientengevolge ook veel van hem/haar/het eiste. 

Maandag 14 oktober: Koude streken maar een warm gevoel voor humor
Er heerst wel een deken van somberte over de Scandinavische film maar dat betekent dat er geen humor bestaat. Dat is er wel degelijk. Misschien niet meteen het allerwarmste gevoel van humor maar wel een zeer eigenzinnige en typische vorm. Als we kijken naar de films van de Finse broertjes Aki en Mika Kaurismäki waarin de bizarre helden de Leningrad Cowboys een plaats weten te veroveren, de absurdistische, melancholische en tragische films van de Zweed Roy Andersson die in SONGS FROM THE SECOND FLOOR de treurigheid opeens op de lachspieren laat werken of de absurde wereld van Anders Thomas Jenssen met films zoals ADAMS APPLES en RIDERS OF JUSTICE.

Maandag 28 oktober: DOGMA 95
En Scandinavië, Denemarken in het bijzonder, was ook verantwoordelijk voor een van de laatste belangrijke filmstromingen, namelijk Dogma 95. Afzetten tegen de populaire filmcultuur zocht men middels Dogma 95, een manier om weer tot een nieuwe en frisse vertelwijze te komen. En dat deed men door zich vooral te beperken, de mogelijkheden te verkleinen. In deze lezing komt het accent op Lars von Trier en Thomas Vinterberg te liggen. 

Maandag 4 november: Koude streken maar een warm gevoel voor humor. 
En natuurlijk waren er de vrouwen. Scandinavië leverde de nodige belangrijke vrouwen in de filmwereld af. Van actrices zoals Asta Nielsen die de zwijgende film bepaalde, Ingrid Bergman en Greta Garbo die hun grootste successen vooral in Hollywood boekten en de Ingmar Bergman heldinnen Liv Ullmann en Bibbi Andersson. En wat te zeggen van de regisseurs Suzanne Bier en Mai Zetterling.

Maandag 11 november :En Nu ? De cinema vanaf 2000… 
En hoe ziet de Scandinavische cinema er na 2000 uit? Veel nieuw talent zoals bijvoorbeeld Ruben Östlund, maar ook een cinema die vooral in de kern verontrustend is, of dat nu met films zoals TURIST, THE SQUARE, UTOYA, 22 JULI of DEN SKYLDIGE. Is voor deze verontrusting een reden te vinden? 

Onbeperkt genieten? Vraag een filmpas aan!

ma 30/9 19:30
 15,00 Tickets
ma 7/10 19:30
 15,00 Tickets
ma 14/10 19:30
 15,00 Tickets
ma 28/10 19:30
 15,00 Tickets
ma 4/11 19:30
 15,00 Tickets
ma 11/11 19:30
 15,00 Tickets
Genre: Film