Nieuws

Bekijk hier onze algemene voorwaarden en privacy-statement.

Theatervoorstelling ‘Nina Bobo’ alsnog naar Roermond

17/09

door Redactie 

Theatervoorstelling ‘Nina Bobo’ alsnog naar Roermond; zaterdag te zien in ECI Cultuurfabriek
Afbeelding: Maarten Laupman

De theatervoorstelling ‘Nina Bobo’, aanvankelijk gepland in het kader van 75 Jaar Vrijheid, komt na twee keer corona-uitstel alsnog naar Roermond. Op zaterdag 18 september is de productie van regisseur Koen Verheijden te zien in de ECI Cultuurfabriek. Het is de enige voorstelling in Limburg.

Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis.

Invloed
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er ook een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De daaropvolgende dekolonisatieoorlog en ‘repatriatie’ hadden grote invloed op de levens van hele generaties mensen in Indonesië en Nederland. Gebeurtenissen die het leven van jonge Limburgers met Indische en Molukse roots vandaag nog steeds beïnvloedt. Via verschillende activiteiten en programma’s hebben tv, musea en theaters daar aandacht aan besteed. De voorstelling Nina Bobo richt zich met name op de jongere generaties.

Roerige geschiedenis
Regisseur Koen Verheijden heeft het stuk gebaseerd op interviews met zijn familieleden en met betrokkenen en op onderzoek naar de roerige geschiedenis van Nederlands-Indië. Zoals in tal van romans en theaterstukken over Indië staat het befaamde ‘zwijgen’ centraal. Vaak is het de vader die zwijgt, bij Verheijden is het grootmoeder Saartje die besluit haar tong in te slikken en nooit meer een woord te wijden aan vroeger. Omdat oma Saartje als Indische Nederlander ter wereld kwam, ‘zou zij altijd boven de Indonesiërs staan, maar altijd onder de Nederlander’. Het koloniale stelsel was voor deze bevolkingsgroep ‘normaal’, het was zoals het moest zijn. De Indische Nederlanders konden alleen binnen dat stelsel een plek hebben. Maar dit zou pas later blijken, nadat de kolonie ten einde kwam en Indonesië noch Nederland hen een echt thuis kon bieden. Cruciaal in de voorstelling staan begrippen als ‘verzwegen geschiedenis’, ‘verdwenen verhalen’ of de ‘verborgen verleden tijd’.

Nina Bobo wordt op 18 september gespeeld in ECI Roermond, aanvang 20.00 uur.

Klik hier voor tickets.