Nieuws

F.I.X.: “Optreden in de ECI voelt alsof de cirkel rond is”

11/07

De lokale band F.I.X. speelt riff-based groove rock met een vleugje blues en punk, geïnspireerd door de jaren 70. Op donderdag 26 september staat de band als support van Dom Martin in de ECI cultuurfabriek. Gitarist Peer en drummer Glenn blikken vooruit op de aankomende show.

Tekst: Joëlle van Wissen

De broer van Peer is een goede vriend van Glenn. “Via zijn stageplek had hij een drumstel gekregen dat afgesteld moest worden. Hij had mij toen gevraagd of ik dat wilde doen”, vertelt Glenn. “Ik ben naar hem toegegaan om dat te doen. Toen besloten Peer en ik met zijn tweeën nog even te gaan jammen. Dat beviel goed, dus hebben we contactgegevens uitgewisseld en een repetitie in de ECI gepland. Ieder huidig lid had op zijn eigen manier al een connectie met Peer en hij was degene die ervoor heeft gezorgd dat wij die dag bij elkaar zijn gekomen in de ECI. Na die eerste sessie bleek al snel dat dit iets was waar wij potentie in zagen en voort wilden zetten”, vertelt Glenn.

FIX speelt donderdag 26 september in de popzaal van ECI cultuurfabriek

Catchy
De mannen spelen riff-based groove rock. “Wij werden uitgenodigd om te spelen op Liverpool aan de Maas in de Azijnfabriek”, vertelt Peer. “Daar hebben wij die omschrijving gekregen. We vonden dat het wel klopte.” Glenn is het ermee eens. “We vonden het wel catchy”, lacht hij. “Onze nummers ontstaan grotendeels uit jams. De overige liedjes zijn vooropgezet en worden uitgewerkt in repetities. Voor mij is het belangrijk dat nummers goed klinken en dat ze kloppen.”

F.I.X. begon met optreden in Landbouwbelang in Maastricht. “Elke dinsdag deden we jamsessies”, zegt Peer. “Toen werden we steeds meer bij Landbouwbelang gevraagd en mochten we ook een andere band supporten. Zo kregen we steeds meer zichtbaarheid. Vanuit daar konden we ook in Roermond aan de bak.”

Headlinershow
De band timmert nu anderhalf jaar aan de weg en heeft veel ambitie. “Hoe fijn we het ook vinden om lokaal in cafés te spelen, we willen uiteindelijk steeds groter worden en grotere podia pakken”, zegt Peer. Glenn geeft aan dat de band zich ook aan de rest van Nederland wil laten zien. “We willen inderdaad toewerken naar steeds grotere podia en misschien wel eens een headlinershow doen”, vertelt hij.

Eerste optreden ECI
Dit wordt de eerste keer dat F.I.X. een optreden geeft in de ECI. De mannen zijn support voor Dom Martin. “Hij was voor mij onbekend”, zegt Peer. “Na wat onderzoek gedaan te hebben vind ik het toch wel een eer dat wij daarvoor benaderd zijn. Het optreden voelt ook alsof de cirkel rond is. We hebben vaak gerepeteerd in de ECI en mogen nu support zijn.” Glenn beaamt: “Het is ook bijzonder dat we een internationale act supporten. Dat is toch anders dan een Nederlandse band.”

“Gewoon losgaan en plezier hebben op goede heavy ruige rock”

Heel veel energie
Wat kunnen bezoekers verwachten van de show van F.I.X. in september? “Heel veel energie”, zegt Peer. “We zijn constant bezig om aan onze set en show te werken. We willen niet alleen de muziek overdragen, we willen mensen laten zien wat we kunnen. Ons samenspel is ons sterkste punt, de interactie die wij met z’n vieren hebben. Het is niet zo dat ieder gewoon zijn partij speelt, we werken echt goed samen.” Glenn geeft aan dat de band goed aansluit op alle leeftijdscategorieën. “Voor ons genre zijn we erg jong”, zegt hij. “Mensen van alle leeftijden vinden het vet. Er zijn bij ons altijd wel mensen aan het dansen, dat willen we ook aanmoedigen. Gewoon losgaan en plezier hebben op goede heavy ruige rock.”

Op de vraag of er nog speciale verrassingen gepland staan voor het eerste optreden in de ECI moeten de bandleden lachen. “Als ik dat vertel, is het geen verrassing meer”, zegt Peer. “We gaan gewoon onszelf zijn en een goede show neerzetten om mensen warm te maken voor Dom Martin.”

Beluister de EP ‘Twisted’ van F.I.X. op Spotify