Tekenen & schilderen

Heb je een fascinatie voor tekenen en de lijn op papier? Wil je graag leren om alles wat je denkt met een lijn te kunnen bezweren? Dan is deze cursus Tekenen & schilderen bij ECI iets voor jou!

Een tekening is nooit fout! Als klein kind zijn we spontaan en tekenen we de wereld zoals we die op dat moment zien: spontaan en zonder oordeel. Echter naarmate we ouder worden verdwijnt die spontaniteit en worden we kritisch. Bijvoorbeeld Pablo Picasso (kunstenaar) zei aan het eind van zijn leven ‘Ik kan inmiddels alles tekenen, alleen is het mij niet meer gelukt om te kunnen tekenen zoals ik in mijn kindertijd deed.’ Tekenen leent zich perfect om te leren wat je ziet en niet wat je weet! Met tekenen kun je ook je fantasie laten gaan en nieuwe werelden creëren

Tijdens de cursus komen verschillende aspecten van het tekenen aan bod.

Materiaalkennis
Er zijn talloze materialen om mee te werken. Je leert de verschillende tekenmaterialen kennen zoals; potlood, pen en inkt, houtskool, conté, crayons, pastel, aquarel en acrylverf.

Techniek
Aan de hand van verschillende onderwerpen zoals het stilleven tot de menselijke figuur besteden we aandacht aan: compositie, perspectief/ruimte, licht/donker en arceer technieken.

Creativiteit
Aan de hand van wat je geleerd hebt ga je steeds meer ontdekken welke materialen en technieken bij je passen. Je gaat op zoek naar je eigen beeldtaal en interesses. Het is vooral belangrijk dat je veel plezier hebt in tekenen.

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven? Vraag dan een proefles aan. De volgende docenten geven op onderstaande dagen les:

maandag 19.45-22.00 uur: Michel Govers
dinsdag 19.45-22.00 uur: Mieke Wijnen-van Soest
donderdag 9.30-11.45 uur: Michel Govers

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl.

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Michel Govers

Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het tekenen. Alles wat hij zag werd vastgelegd op papier. Al geruime tijd illustreert hij voor verschillende opdrachtgevers, van cartoons tot karikatuur tot portret. Hij heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Tilburg en heeft daar zijn 1e graad bevoegdheid gehaald.

Teacher thumbnail
Over de docent

Sef Berkers

Sef heeft al van kinds af aan getekend en geschilderd. Vanzelfsprekend is hij naar de Kunstacademie in Breda en later in Den Bosch gegaan waar hij de richting Schilderen heeft gevolgd. Na de kunstacademie is Sef gaan reizen. In Athene ontdekte dat hij mensen wilde schetsen en schilderen, met als gevolg dat hij op stations ging tekenen. Met het project, Je suis à la gare genaamd, is hij bekend geworden en hield hij exposities in België.

In 1998 reisde Sef een half jaar door India. Met twee olieverfschilderijen geïnspireerd op deze reis won hij de Euregio Kunstprijs NL/D 2001. Een aantal kleinere exposities volgde en in 2019 werd hij uitgenodigd door Gallery 104 in het New York Art Center om er werken uit de serie Starring te exposeren begin 2020. Momenteel is Sef bezig met de voorbereiding voor een tweede expositie in New York in de Agora Gallery in het Chelsea district.

Sef zijn innerlijke drive motiveert hem om te schilderen en schilderijen te maken. Een dagelijks avontuur. Met zijn werk wilt hij de mensen zijn persoonlijke blik op de wereld laten zien. Zijn motto?”Creativiteit is gezond voor hart en ziel. Iedereen heeft een kunstenaar in zich die ontdekt kan worden.” Sef zijn innerlijke drive motiveert hem om te schilderen en schilderijen te maken. Een dagelijks avontuur. Met zijn werk wilt hij de mensen zijn persoonlijke blik op de wereld laten zien.

Teacher thumbnail
Over de docent

Mieke Wijnen

Mieke studeerde in 2006 af aan de kunstacademie van Maastricht als Docent Beeldende Kunst & Vormgeving. Na het behalen van de Master Cultuureducatie werkte ze jaren als tekendocent in het Voortgezet Onderwijs.
Sinds 2021 werkt ze onder de naam ‘studio vanmieke’ als illustrator, kunstenaar en beeldend docent. “Grafisch, stiekem verhalend en eigenzinnig”, zo omschrijf Mieke haar eigen stijl. In haar studio in Helden werkt ze aan prints, kaarten en illustraties voor zakelijke en particuliere klanten. Ook verzorgt ze workshops in eigen atelier en op locatie. Vanaf september 2024 verzorgt ze tekenlessen voor ECI cultuurfabriek.
In haar lessen wil ze laten voelen hoe lekker het maakproces is en gaat ze samen met haar studenten op zoek naar hun eigen beeldende handschrift.