Keramiek

Tijdens de keramiekcursus ontdek je de mogelijkheden van keramiek en ontwikkel je jouw eigen beeldtaal.

De cursus keramiek biedt je de gelegenheid om eerst de basis onder de knie te krijgen. Zo maak je kennis met het maken van vormen, het opbouwen van deze vormen, het werken in een mal en de decoratie hiervan. Verder besteden we aandacht aan het werken met een elektrische draaischijf. Je leert onder begeleiding van de docent om je eigen spoor in vormgeven te ontdekken en dit te ontwikkelen tot een eigen vormtaal. Er is aandacht voor opbouwtechnieken, het ontstaan van een huid en een eigen handschrift, kleurtechnieken en het stookproces. Daarnaast komen uiteraard vorm- en beeldaspecten aan bod en in de laatste fase de conceptuele/ inhoudelijke kant van het werk.

Ontdek de mogelijkheden van keramiek en ontwikkel jouw eigen beeldtaal. Eigen ideeën zijn ook altijd welkom. Je krijgt binnen deze cursus keramiek de gelegenheid om aangeleerde technieken toe te passen op eigen werk.

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar.  Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De lessen op dinsdagavond en donderdagmiddag worden verzorgd door Imants Ancans.
De les op donderdagavond wordt verzorgd door Arjen Bakermans.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven? Vraag dan een proefles aan of schrijf je meteen in bij de cursus keramiek van ECI in Roermond!

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Arjen Bakermans

Arjen werkt als beeldhouwer/ keramist in opdracht en in vrije productie. Ook geeft hij creatieve workshops en keramiekcursussen voor groepen in zijn atelier in Swalmen, bij ECI cultuurfabriek in Roermond en bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

Teacher thumbnail
Over de docent

Imants Ancans

41 jaar geleden, in september 1980, werkte Imants Ancans voor het eerst met een pottenbakkers draaischijf en hij doet dat met veel plezier nog steeds. Hij houdt ervan de grenzen van zijn fantasie en de mogelijkheden van het materiaal op te zoeken en een eigentijds element toe te voegen aan de lange traditie van keramisch werken. Werken met een medium dat nog een renaissance doormaakt. Imants creëert graag met steen, aardewerk, Raku en porselein. Zo’n grote verscheidenheid aan materialen geeft bijna oneindige mogelijkheden voor het creatieproces, omdat ieder type of mix van klei zijn eigen speciale karakteristieken heeft. Hij geniet van het experimenteren met vormen en oppervlaktes gedurende het hele proces van gooien, bouwen, trimmen, snijden, glaceren en branden.
Imants heeft op de Latvian Art Academy keramiek gestudeerd en een master behaald in Raku technieken en Kunstgeschiedenis en heeft langere tijd gewerkt als hoofd van de afdeling Keramiek van de Craft school in Letland. Sinds 2016 is Imants lid van de Keramiek Kring Limburg en neemt hij regelmatig deel aan keramiektentoonstellingen. Naast docent bij ECI werkt Imants momenteel ook als keramiekdocent bij het Keramiek Centrum Tiendschuur in Tegelen en De Wiele Creatief in Geldrop. Op www.imantsancans.com vind je een impressie van zijn werk.