Glas

Glas is een bijzonder materiaal: door de helderheid, de transparantie en het lichtspel. Via brandschilderen, fusen of glas in lood maak je met glas de mooiste kunstwerken. In deze cursus Glas dompel je jezelf onder in de wereld van glazenieren. Samen met de docent ontwikkel je jouw creativiteit en maak je bijzondere objecten.

Bij glazenieren verwerk je glas in een twee- of driedimensionaal werkstuk. Glazenieren is een ambacht, vol creatieve en technische uitdagingen. In de lessen ontdek je technieken zoals glas in lood, brandschilderen, fusen en verlijmen. Een unieke combinatie die je bijna nergens anders in Nederland tegenkomt! Onder begeleiding van een ervaren docent leer je diverse glasbewerkingstechnieken en hoe je jouw creativiteit hierin kwijt kunt. De cursus biedt ruimte aan zowel beginners als gevorderden.

Beginnen met glazenieren

In het basisjaar leer je door middel van opdrachten de praktische toepassing van verschillende basistechnieken, waaronder glas snijden, loodzetten, solderen, kitten, traditioneel en vrij brandschilderen. Ook met fusen (het samensmelten van glas) maak je kennis. Er wordt aandacht besteed aan schetsen, ontwerpen, het maken van werktekeningen, materiaalkennis, gereedschappen en uiteraard eigen creativiteit.

Glaskunst voor gevorderden

Als gevorderde diep je de bekende technieken steeds verder uit. Zo leer je nieuwe technieken als lijmen en applicatie. Tevens komt de combinatie van glas met andere materialen (onder andere hout en metaal) aan bod. Deze technieken breng je in de praktijk aan de hand van opdrachten in combinatie met vrije keuzes in thema en techniek. Zo zorgen we er samen voor dat we jouw creativiteit en artistieke vormgeving steeds verder ontwikkelen.

De basis en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar.
Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De lessen op dinsdagochtend en woensdagavond worden verzorgd door Ruth Houkes.
De les op donderdagochtend wordt verzorgd door Bernadette Neven.
De les op zaterdagochtend wordt verzorgd door Tinne Vroonen.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven ? Vraag dan een proefles aan.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl.

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Ruth Houkes

Sinds 2003 geeft Ruth glazenierlessen. Eerst aan het Centrum voor de Kunsten en sinds 2011 aan de ECI cultuurfabriek. Naast docent is ze zelfstandig kunstenaar. Haar werk is ook regelmatig te zien tijdens exposities in diverse galeries en op haar site kun je haar werk bewonderen, www.glasinuitvoering.nl.

Teacher thumbnail
Over de docent

Tinne Vroonen

Tinne volgde glaskunst aan het IKA Mechelen, België. Ze is gespecialiseerd in glasgravure en verwerkt deze in handgeschept papier om zo sculpturen met verhalen te creëren, meestal gecombineerd met nog andere glastechnieken. Ze volgt regelmatig workshops om zich verder in de verschillende glastechnieken te verdiepen. Haar werk is regelmatig te zien op tentoonstellingen. Tinnevroonen.be

Teacher thumbnail
Over de docent

Bernadette Neven

Hoi! Bernadette Neven is afgestudeerd aan het Provinciaal Hoger Kunstonderwijs Hasselt atelier Glasschilderkunst. Daarnaast volgde ze de opleiding Glasschilderkunst aan het Deeltijds  Kunstonderwijs waar ze nu zelf meer dan 10 jaar les geeft. Ook nam Bernadette regelmatig deel aan workshops in binnen- en buitenland. Het thema van haar werken is vaak ‘de natuur’ en ‘hoe de mens deze vernielt’. Haar exposities zijn te zien in België, Nederland, Italië en Bulgarije.