Edelsmeden

Bij edelsmeden werk je met onder meer (edel)metaal, kunststof of hout en leer je jouw creativiteit om te zetten in een uniek product. Je leert de technieken die je nodig hebt voor het maken van sieraden.

In deze cursus leer je je creativiteit om te zetten in sieraden en objecten van onder andere metaal, kunststof en hout. Edelsmeden is een technisch vak maar belangrijk is ook het leren ontwerpen van sieraden. Je leert de basistechnieken die je nodig hebt voor het maken van sieraden, bijvoorbeeld zagen, solderen, het maken van een ring. Met deze basistechnieken kun je al mooie sieraden maken. Deze technieken kunnen uitgebreid worden, bijvoorbeeld met emailleren en gieten. Je kunt dan verschillende technieken en materialen gaan combineren.

We werken in de cursus soms ook met opdrachten. Het gaat in deze opdrachten vooral om het leren van een techniek. De opdracht kan een thema, een ontwerp of de uitdaging van een nieuw materiaal zijn. Uiteraard is er ook ruimte om je eigen werk te maken. Naast het leren van techniek is het ontdekken en verder ontwikkelen van een eigen stijl belangrijk. Je kunt werken met onder meer metaal, kunststof, hout, papier en porselein. In deze cursus is het belangrijk dat iedereen in zijn eigen tempo werkt. De docent legt elke nieuwe opdracht graag individueel uit.

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De les op maandag wordt verzorgd door Kristy  Bujanic.
De lessen op dinsdag en vrijdag worden verzorgd door Don Possen.
De les op woensdag wordt verzorgd door Rini Ronckers.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven? Vraag dan een proefles aan. Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Harry van Ekert

In Schoonhoven heeft Harry van Ekert zijn meesterteken behaald in zowel goud- als zilversmeden. Deze vaardigheden is hij toe gaan passen in het maken van dwarsfluiten uit goud, zilver en platina. Later is hij ook een fluit gaan ontwikkelen uit Mokumé Gane (Patent); een laminaat uit verschillende metalen. Deze instrumenten worden wereldwijd gespeeld in grote orkesten.

In 2014 wilde Harry terug naar sieraden en is toen begonnen les te geven aan kunstacademies.

Harry: “Ik vind het mooi om ambachtelijke vaardigheden te combineren met vormgeven en ontwerpen. Het begeleiden te werken met diverse metalen en materialen en deze tot een prachtig sieraad te laten groeien is geweldig! De creativiteit van de aankomende edelsmid te prikkelen en stimuleren vind ik leuk. Ook is het mooi om te zien hoeveel kunstzinnigheid er in iedereen steeds al aanwezig is.”

Naast zijn lesactiviteiten in Gemert, Weert en Veghel draagt Harry ook bij ECI cultuurfabriek zijn kennis en passie over aan toekomstige edelsmeden!

Teacher thumbnail
Over de docent

Rini Ronckers

Rini is afgestudeerd aan de Stadsacademie Maastricht, afdeling sieraadvormgeving. Daarna heeft ze de opleiding glaskunst gevolgd aan het IKA in Mechelen, België. Geregeld neemt ze deel aan cursussen en workshops om haar kennis wat betreft technieken en materiaal uit te breiden. Sinds 1991 geeft Rini al cursussen; voorheen aan het Centrum voor de Kunsten Roermond en nu bij ECI cultuurfabriek. Tevens heeft ze les gegeven aan Kunsten Centrum Venlo en het IKA in Mechelen, België. Haar eigen werk bestaat uit unica sieraden, objecten en installaties. Het werk heeft vaak een thema zoals de positie van de vrouw in de samenleving, de mens en soms gaat het puur om de vorm. Kenmerkend in haar werk is de combinatie van materialen, bijvoorbeeld metaal met glas of glas met textiel. Rini exposeert regelmatig werk. Haar werk was te zien in diverse tentoonstellingen in Nederland, België, Duitsland, Finland. Op www.rinironckers.nl kun je haar werk bekijken.