Digitale fotografie

Maak jij ook zo graag foto’s? En heb je dan ook altijd dat je foto niet zo mooi is als het in het echt was? Volg dan de cursus Digitale Fotografie. Je leert hier de basis van fotografie en hoe die camera nou ook eens doet wat jij wilt!

De kern van de cursus is de creativiteit en uniciteit van jou als fotograaf. Samen benaderen we de theorie en de technieken die je als fotograaf kunt gebruiken om prachtige plaatjes te schieten. We gaan aan de slag met onderwerpen als licht, portret, architectuur, landschap, compositie en studio. Om fotografie echt goed door te hebben, kijken we ook terug op de geschiedenis van de fotografie en wat we daar ook nu nog van kunnen leren. Door de camera te leren begrijpen, leren we ‘m ook beter te gebruiken.

We werken telkens enkele weken rond een bepaald thema waarbij alle passende informatie als geschiedenis, theorie, techniek en praktijk voor het betreffende thema aan bod komt. Zo kun je maandelijks instromen zonder enige voorkennis. De beginners leren op deze wijze de basis en de gevorderden kunnen zo hun kennis en praktijkervaring verder verdiepen. Rond elk thema maken we natuurlijk foto’s, dit kan binnen en buiten, soms zal je ergens anders heen moeten komen, meestal zullen we in ECI cultuurfabriek blijven. Naast foto’s maken, bekijken we ook regelmatig elkaars foto’s, zo leer je anders naar foto’s te kijken en ontwikkel je het ‘zien’. Je ontdekt wat voor soort fotograaf je bent en we leren ook van elkaar.

De cursus is leuker voor mensen met een digitale camera, maar deze is niet verplicht. We zullen aandacht besteden aan de werking van de camera en de instellingen daarvan. De snelle evolutie van de smartphone maakt dat deze ook steeds mooiere foto’s maakt. Het belangrijkste verschil tussen de alle verschillende camera’s en smartphones is het objectief en ook de hoeveelheid van instellingen kan ook per toestel verschillen. Deze zullen we uitgebreid behandelen en dit deel van de cursus kan dus minder relevant voor een bepaalde camera of smartphone gebruiker.

De les op maandag wordt gegeven door Jasmin Duterloo.
De les op dinsdag wordt gegeven door Ilona Tychon.

Als je (nog) geen digitale camera hebt, kun je beginnen met een smartphone (of de cursus smartphone fotografie) en mocht je daar interesse in hebben, eventueel in overleg met de docent, een camera vinden die bij jou past.

Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Er zijn maandelijks instapmomenten. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus. Er zijn maandelijks instapmomenten.

extra informatie

start & vakanties cursusvoorwaarden

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Teacher thumbnail
Over de docent

Ilona Tychon

In 2007 studeerde Ilona af als Master of Arts aan de Media & Design Academie te Genk. Met als studierichting fotografie proefde ze ook aan grafisch ontwerp, film, animatie en productdesign. Met keuzevakken als bedrijfsbeheer en de initiële lerarenopleiding breidde ze haar vakkennis verder uit en behaalde ze haar 2e graads onderwijsbevoegdheid. 

Ze werkt als fotograaf en grafisch vormgever in haar studio in Roosteren en geeft creatieve workshops en cursussen voor groepen, maar ook individueel. Onderwerpen die aan bod komen zijn fotografie, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Stop Motion etc. Dit doet ze niet alleen in haar studio, maar ook voor verschillende CVO’s in België, basis- en middelbare scholen, bij de ECI cultuurfabriek, en op locatie. Ook restaureert ze foto’s en maakt ze gepersonaliseerd rouwdrukwerk voor uitvaartbedrijven. Deze combinatie vind zij fijn en dankbaar werk. 

Daarnaast speelt Ilona draailier bij de band Helleveag en is ze opname- en gastmuzikant bij het project Theigns & Thralls van Kevin Ridley (Skyclad). 

Teacher thumbnail
Over de docent

Jasmijn Duterloo

Na het afronden van haar studie Commerciële Vormgeving (fotografie, industriële vormgeving en grafische vormgeving) aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft Jasmijn de opleiding Pedagogisch Didactisch Diploma aan Fontys Hogeschool in Wageningen gevolgd. Een aantal jaar later heeft ze de fotografie weer opgepikt en is in 2016 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Gedurende haar artistieke reis heeft het concept identiteit een centrale rol gespeeld. Ze denkt na over vragen als: bezitten herinneringen en relaties een objectieve realiteit? Of zijn het uitsluitend subjectieve constructies in onze geest? Bovendien trekt ze ook vaak de aard van plaats en tijd in twijfel. Zijn deze fundamentele elementen van ons bestaan zo concreet als ze lijken, of zijn ze vloeiender dan we waarnemen?  Jasmijn exposeert met haar werk regelmatig in binnen- en buitenland.

Haar kracht ligt bij het snijpunt van techniek en concept en zo zijn haar lessen ook opgebouwd. Je leert naast cameratechnieken ook denken over hoe je deze dan toepast en je de foto op de kijker laat overkomen. Naast de cursus Digitale Fotografie voor volwassenen geeft ze ook les op middelbare scholen, basisscholen en coacht de kunstenaars in hun creatieve proces.