Hoe kunnen we de volgende generaties hetzelfde welvaartsniveau bieden?
Hoe kunnen we economisch blijven groeien zonder dat we roofbouw plegen op onze planeet? Hoe kunnen we de kosten van de vergrijzing opvangen? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering en kansenongelijkheid op onze economie? Hoe blijft er voldoende geld over voor zaken als het onderwijs en de zorg? Moeten we consuminderen? Is economische groei zaligmakend? In dit theatercollege krijg je antwoord op deze vragen.
Maakt geld gelukkig? De meest bepalende factor voor geluk is niet geld of inkomen, maar het gevoel grip te hebben op je leven. Uit onderzoek is gebleken dat de mate waarin iemand het gevoel heeft regie te hebben over zijn of haar leven zeven en een half keer belangrijker is voor iemands welzijn dan inkomen. Toegang hebben tot goed onderwijs, werkzekerheid, de zorg en de woningmarkt bepaalt allemaal de mate waarin iemand regie heeft over zijn/haar eigen leven. Barbara Baarsma noemt dat ‘kanskracht’.
Barbara Baarsma is econoom. Ze is hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdeconoom bij PwC. Daarnaast is ze lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (o.a. met Hare Majesteit de Koningin Máxima) en voorzitter van de Bankraad van De Nederlandsche Bank. Eerder werkte ze bij Rabobank, was ze kroonlid van de SER en vervulde ze toezichthoudende functies in de financiële en andere sectoren. Een centraal thema in haar onderzoekswerk is verduurzaming.
De afgelopen jaren schreef ze de boeken Nederland voedselparadijs (2020), waarin ze oproept om meer in korte ketens te produceren en te eten, Groene groei (2022) over de (on)zin van economische groei en Duurzame financiering (2024) over hoe de financiële sector vergroening van de economie kan sturen. Barbara Baarsma was één van de eerste vrouwelijke economen die op televisie economische verhalen vertelden. Zo gaf ze bij Pauw & Witteman haar ongezouten mening over het vrouwenquotum. Bij andere talkshows gaf ze haar visie tijdens de financiële crisis, economisch commentaar op de Miljoenennota en de economische effecten van verkiezingsprogramma’s.
Barbara Baarsma geeft in dit theatercollege de economische staat van het land aan. Een belangrijke graadmeter is economische groei. Ze presenteert feiten en economische inzichten en laat je nadenken over de vraag hoe het verder moet met de economie. Ze praat ons economisch helemaal bij.
Voor de pauze verzorgt Barbara Baarsma een college. Na de pauze kun je allerlei vragen aan haar stellen. Na afloop van het theatercollege vindt er ook een Meet & Greet met Barbara plaats.
Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.