Nieuws

Verslag Terzij de Horde / Lijkschouwer / Yantras – 24 maart 2024 – Azijnfabriek Roermond

28/03

Afgelopen vrijdag 24 maart 2023 vond er een heavy Roerig editie plaats in Azijnfabriek! Roerig is de programmalijn van de ECI cultuurfabriek in samenwerking met de Azijnfabriek, waarbij je de spannendste (rockende) acts van dit moment ontdekt. Deze keer met Terzij de Horde, Lijkschouwer en Yantras. Martijn Welzen schreef een verslag!

“De eerste tonen van het Roermondse Yantras klinken als een angstaanjagende scheepsbel die luidt boven de grondmist die langzaam golft over de lokale dodenakker. Emoties zullen vanavond in alle kleurrijke schakeringen het spectrum passeren, zolang het maar verwant is aan zwart. Met een samenstelling die een fikse update heeft gehad, worden de schaakstukken van Yantras met beleid over de vlakken van het leven geschoven. Van diepgewortelde klaagzangen tot de hemeltergende uithalen van zangeres Natalya vallen de desperate sentimenten als een louterende wolkbreuk op de hoofden van de luisteraars. Gezien de prille herstart van de groep is het bijna niet te bevatten hoe de dikke doom metal, gemengd met kenmerkende shoegaze ingrediënten, al met zo’n overgave gebracht kan worden. Wát een opener van deze avond.

Met een naam als Lijkschouwer laat ook dit Rotterdamse gezelschap geen madeliefjes op het pas gedolven graf groeien. De dystopische oorlogsmachine gaat als een nietsontziende vuurstorm door de maatschappij die alle liefde en respect heeft verloren. Malende doom, met hooghuilende gitaren mengen zich met bloedspetters van black- en deathmetal om zo een geblakerde sfeer te creëren die de zinloosheid van het bestaan een creatieve omlijsting geeft. Brute schoonheid met als muze apatische nutteloosheid.

“Emoties zullen vanavond in alle kleurrijke schakeringen het spectrum passeren, zolang het maar verwant is aan zwart”

 

Als de grauwe as van de verbrande wereld van de schouders is geveegd mag een van Nederlands grootste metal sensaties Terzij de Horde de apocalyptische preek inzetten. De overheersende toon is er wel meer een van openheid. Waar blackmetal vroeger vooral ter ere was van Satan, Lucifer of welke naam de gehoornde heerser van de onderwereld ook had, is de mens zelf in het middelpunt gezet. Goed en kwaad is de kern van de natuurlijke entiteit die we zijn en die de speerpunt vormt van de voordracht. Zanger Joost neemt het voortouw als de kardinaal bij een hoogmis. Armen zwiepen onder statische rode podiumverlichting omhoog om bijtende vocalen kracht bij de zetten.

Prachtig hoe de enorme filosofische basis die zo kenmerkend is voor de intelligentie die schuilgaat achter de Utrechters zo extreem hard op woorden en riffs is gezet. Met goed geluid ook. De drums zijn bij pure blackmetal vaak zo’n oncontroleerbare monsters dat alle andere instrumenten gemuilkorfd worden. Nu krijgt iedere muzikant zijn juiste rol toebedeeld, wat de gehele uitstraling van Terzij de Horde alleen maar versterkt. Tracks van, de door de metalwereld met veel complimenten ontvangen, ‘In One Of These I Am Your Enemy’, in innige samenspraak met oudere nummers laten horen waarom deze band tot ver over de landsgrenzen hoge ogen gooit. De zonen van dichter Marsman maken hun naamgever en vader in de kunsten trots.”

Er staan nóg 2 Roerig edities gepland:
Zaterdag 29 april – La Grunge – ode to nineties rockchicks
Vrijdag 19 mei – Mayleaf + Wasted Youth Club

Rockportaal schreef ook een verslag van deze avond. Lees het hier