Nieuws

Verslag Queer Factory: ”In een kroeg voel ik me ongemakkelijk, hier kan ik echt mezelf zijn”

01/02

Queer Factory went ECI! Het grootste open-minded feest van Limburg streek voor de allereerste keer ooit neer in Roermond. Queer, hetero, ertussenin of erbuiten, iedereen is op deze avond welkom. Op zaterdag 27 januari verruilde ECI cultuurfabriek haar gebruikelijke gele en zwarte kleuren voor regenbogen en glitter. 

Tekst door Joëlle van Wissen

Dat het een kleurrijk feest wordt, is al duidelijk voor je überhaupt een voet in de zaal hebt gezet. Bij de ingang wappert een regenboogvlag met de Limburgse leeuw erop. In de gang naar de popzaal ligt een enorme wit met roze opblaaseenhoorn. Verder hangen overal posters die je aanmoedigen jezelf te zijn, te dragen waar je zin in hebt en vooral met respect met elkaar om te gaan. In de zaal zelf knipperen de schermen in alle kleuren van de regenboog. 

‘’Wij komen uit Roermond en dit soort feestjes heb je hier totaal niet’’, zeggen twee jonge vrouwen. ”Dit feest is queer-gericht, maar dat betekent zeker niet dat hetero’s zijn uitgesloten. De sfeer is fijn, veilig en echt voor iedereen. Het is ook heel leuk om te zien dat er naast de jeugd ook veel oudere mensen hier zijn vanavond. Zij hebben immers de weg vrijgemaakt voor ons hier vandaag.’’ 

Die fijne sfeer is inderdaad overal voelbaar en werkt aanstekelijk. Van de wc waar nieuwe vriendschappen ontstaan en complimenten uitgedeeld worden (‘’wat heeft u een mooi pak aan, meneer!”) tot achter de bar waar ook het personeel af en toe een slutdrop (dansmove) doet. De muziek is een mengeling van harde beats, zoete popliedjes van onder meer Dua Lipa en Ariana Grande en golden oldies als ‘Freed From Desire’. Deze nummers worden vergezeld door poezige visuals van katjes op het scherm achter de dj-booth.

”Normaal moet je voor dit soort avonden naar Amsterdam of Eindhoven gaan”

 

”Een vriend stelde voor om hiernaartoe te gaan vanavond. Ik kon eerst niet geloven dat dit een echte clubavond was, omdat het in Roermond plaatsvond. Normaal moet je voor dit soort avonden naar Amsterdam of Eindhoven gaan. Ik zei tegen mijn vriend: weet je zeker dat dit niet gewoon iemands verjaardagsfeest ofzo is?’’ lacht een jongen uit Jamaica. ‘’Als ik naar een kroeg ga, voel ik me ongemakkelijk en staren mensen me vaak aan. Hier kan ik echt mezelf zijn. Ze zouden vaker dit soort feesten hier moeten doen!’’ 

Tussen de muziek door treedt er ook een drag queen op. Gekleed in verschillende outfits, van een bodysuit met een roze opengeknipte broek tot een catsuit met een zilveren minirok, eigent ze zich het podium toe. Niet alleen danst ze, ze doet ook een radslag, een spagaat, en een radslag die eindigt in een spagaat, met vuurwerkfonteinen op de achtergrond. En dat allemaal op torenhoge plateauzolen. Na haar laatste optreden kleedt ze zich nog één keer om en verschijnt dan op de dansvloer om mee te feesten. 

”Echt leuk, deze avond hier”, zegt een bezoeker. ”De homobars in Roermond zijn allemaal weg, dus tof dat dit überhaupt georganiseerd wordt.” Lachend voegt hij eraan toe: ”De muziek mag van mij alleen nog wel wat fouter!” 

Interesse in meer queer? LUDIQUE! komt 1 maart naar ons theater. Zij werden door Siegessäule Magazin Berlin uitgeroepen tot ‘Der Queere Erfolg aus Amsterdam’ met hun theaterconcert ‘From BERLIN with Love’. Nu geven ze met hun voorstelling LevensLONG een tribute aan Robert Long, een Nederlandse zanger die bekend was door zijn nummers over liefde en homoseksualiteit.