Nieuws

Verslag: Ana Popovic zorgt voor Power in de ECI

25/04

De internationaal befaamde gitariste Ana Popovic kreeg in 2020 de diagnose borstkanker. Drie jaar eerder verloor ze haar moeder aan dezelfde ziekte. Haar wereld stortte in, toch bleef ze muziek maken. Dit leidde tot haar nieuwste album Power, waarmee ze nu door Europa en de Verenigde Staten toert. Op zondag 7 april voerde haar tour langs de ECI cultuurfabriek.

Tekst door Joëlle van Wissen
Foto’s door Fer Vanreyten
 De band betreedt het podium en begint met een intro om kort te laten zien wat ze instrumentaal gezien in huis hebben. Dan komt Ana het podium op en valt in met haar zang en gitaarspel. Na twee nummers neemt ze het woord. “We are tired of the old stuff, we are going to play stuff of our new cd Power, roept ze door de microfoon. ‘Queen of the Pack’ volgt, een dansbaar nummer voor zowel het publiek als voor de muzikanten op het podium. 

“Kom, ik wil de cd halen!”

– dochtertje van basisschoolleeftijd

De muziek is afwisselend snel en langzaam, maar altijd swingend. Ana’s zang en gitaarspel zijn prachtig. Vooral in de rustige nummers komt haar stem goed tot zijn recht. De naam van het nieuwe album is heel toepasselijk gekozen: de liedjes met een mix van rock, blues en funk knallen met kracht de zaal in. 

De muzikanten in Ana’s band hebben veel plezier op het podium. De drummer heeft bijna constant een grote glimlach op zijn gezicht en de saxofonist en trompettist doen continu een-tweetjes met elkaar en lachen veel naar het publiek. De nummers duren best lang, waarbij Ana de eerste één of twee minuten zingt en de rest voornamelijk instrumentaal is. In die instrumentale stukken komt het speelplezier van de muzikanten vooral naar voren. Gedurende het concert zijn er steeds korte intermezzo’s waarbij één van de muzikanten even de volle aandacht krijgt voor zichzelf en zijn instrument.
 

Na afloop van het concert blijven veel mensen in de zaal, want Ana komt hier later haar cd’s signeren. “Ik heb Ana vaker gezien”, vertelt een bezoeker. “Vroeger speelde ze vooral blues, nu is het meer funk. Ik miste die lange blues-gitaarsolo’s een beetje, maar het was erg leuk. De muzikanten waren heel goed, vooral Ana zelf en de trompettist.” 

Een grote fan loopt druk heen en weer om uit te zoeken waar hij contant geld kan pinnen om merchandise te kunnen kopen. “Ik vond het echt geweldig. Het was kort, maar heel goed”, zegt hij. Zijn dochtertje van basisschoolleeftijd trekt ondertussen ongeduldig aan zijn hand. “Ik vond het ook heel leuk”, zegt ze. “Kom, ik wil de cd halen!” 

Nog eens genieten van geweldig gitaar talent met lang haar? 😉
Kom 24 mei naar Julian Sas!