Nieuws

Calefax Rietkwintet op tournee !

13/11

Calefax duikt in het hoofd van de componist
samen met regisseur Titus Tiel Groenestege

Vanaf 6 december a.s. gaat Calefax Rietkwintet op tournee met het nieuwe programma In het hoofd van de Componist. Tijdens dit concert laat Calefax het publiek zien hoe muziek geboren wordt, zich ontwikkelt en tenslotte zich in volle glorie aan de wereld toont.

Waanzin, geldzorgen, operaties en een nieuw muziekidioom

Wanneer de musici van Calefax zich verdiepen in een partituur, nemen ze als het ware een kijkje in het hoofd van de componist. Soms speelt bij het componeren de liefde of waanzin een rol, maar geldingsdrang of geldzorgen kunnen ook een grote drijfveer zijn.

Schumann componeerde zijn Geistervariationen in een periode van manische depressiviteit en waanideeën, Debussys Saxofoon Rapsodie kwam tot stand met grote weerstand tegen de opdrachtgever en Marais liet zich voor zijn Tableau d’operation inspireren door een medische handeling die hij zelf moest ondergaan. Trübe Wolken van Liszt, Brouillards van Debussy en Variationen van Webern laten horen hoe atonaliteit zijn intrede deed in het werk van de componisten.

Wiskundige formules en kunstmatige intelligentie

Geheel in de stijl van Calefax bestaat het programma uit eigen arrangementen van (bestaande) composities maar ook premières van nieuwe composities voor rietkwintet. In het nieuwe werk Peregrination van componist Jan Vriend vormen mathematische formules en de bezetting van rietkwintet een belangrijk uitgangspunt. Zo berekende hij dat er binnen het rietkwintet 31 verschillende formaties gevormd kunnen worden die hij in zijn compositie allemaal precies in tien minuten voorbij laat komen.

Daarnaast speelt Calefax in dit programma Unto the Breach van Emily Howell. Howell wordt niet gehinderd of gedeven door de emotoniele menselijke ziel, want is een computerprogramma gecreëerd door David Cope. In dit werk horen we hoe algrotimes en kunstmatige intelligentie het zouden kunnen overnemen van de briljante ingevingen van de menselijke componist.

Regie en teksten door Titus Tiel Groenestege

De muziek zal worden omlijst door gesproken teksten van de hand van regisseur Titus Tiel Groenestege – waarmee Calefax eerder succesvol samenwerkte in het programma Orpheus met Remy van Kesteren.

Calefax speelt in dit programma muziek van Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner, Claude Debussy, César Franck, Emily Howell, Frans Liszt, Marin Marais, Conlon Nancarrow, Robert Schumann, Alessandro Stradella, Jan Vriend, Anton Webern

Concerttournee ‘In het hoofd van de componist’

do 6 dec, 20.00, TivoliVredenburg, Utrecht

zo 9 dec,14.30, De Doelen, Rotterdam

vr 14 dec, 20.00, ECI Cultuurfabriek, Roermond

Calefax
Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen – en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podium-presentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden