Nieuws

Van trompet spelen bij ECI naar Conservatorium Maastricht

29/01

Interview met cursist Kiano Konings


Rond zijn achtste leerde Kiano Konings uit Swalmen voor het eerst muziek maken op een blokfluit bij ECI cultuurfabriek. Dat klonk zeker niet verkeerd. De muzikale genen had hij dan ook niet van een vreemde. Det zit in de femilie. Na de blokfluit kwam al snel de hoorn, die hij zo’n 2,5 jaar geleden inruilde voor de trompet. Met dit instrument speelt hij nu bij het Junior Conservatorium in Maastricht. Kiano vertelt.

kiano konings trompet cursus eci roermondAangestoken door muziekvirus
“Mijn vaders familie is heel muzikaal. Toen mijn ouders elkaar leerden kennen is mijn moeder ook aangestoken door het muziekvirus. Zij spelen nu allebei trombone. Mijn zus speelt fagot en mijn broertje hoorn. En ik dus trompet.”

Nu heb ik echt zin om te oefenen
“Ik heb zelf 6 of 7 jaar op hoorn gespeeld. In die jaren oefende ik bijna nooit. Ik vond het maar saaie partijen. Alleen de les bij de harmonie vond ik leuk. Toen er een aantal trompettisten stopten, dacht ik: nu wordt het nóg minder interessant. Dus was de keuze: stoppen of een ander instrument kiezen. Daarom ben ik overgestapt naar trompet. Een zeer goede keuze, want het is een supermooi instrument. En nu heb ik echt zin om te oefenen.”

Goede docent brengt me verder als muzikant
“Renier Scheepers heb ik al als docent vanaf het moment dat ik startte met hoorn. Ik ben erg dankbaar voor zijn enthousiasme en goede lessen. Hij brengt me echt verder als muzikant. Want zeker nu is het voor mij belangrijk om goede oefeningen te doen om bijvoorbeeld mijn embouchure (de mondstand tijdens het spelen) te verbeteren.”

Nooit langer dan 2 dagen geen trompet
“Hoeveel ik oefen, hangt vaak af van wat ik voor school moet doen. Ik zit nu in 6 vwo op BC Broekhin in Roermond. En ik moet er veel voor doen. Vrijdag, zaterdag en zondag speel ik wel 3 tot 4 uur trompet per dag. De rest van de week gemiddeld 1 uur. Ik merk ook dat soms een rustdag heel goed is voor de spieren. Dan gaat het de dag erna weer beter. Maar ik heb nooit langer dan 2 dagen de trompet niet in mijn handen. Haha…”

Conservatorium is Kiano’s droom
“Ik wil graag naar het Conservatorium in Maastricht en daarom heb ik me aangemeld voor het Junior Conservatorium. Dat is een goede voorbereiding. Iedere zaterdag heb ik theorie en speel ik samen met andere muzikanten. Ook heb ik doordeweeks nog 1 les van de bekende trompettist Floris Onstwedder. Die speelt ook in het orkest van tv-programma MAESTRO.”

Plan B: muziekdocent
“Over 2 maanden moet ik auditie doen voor het ‘echte’ Conservatorium. Dat is mijn doel om daar terecht te komen. Maar ik weet niet zeker of dat lukt. Mocht ik het niet halen, dan kan ik ook VK gaan doen. Dat is de voorbereidende klas. Dan word ik ingeschreven als student, maar ik heb dan geen school. Behalve 1 keer in de week trompetles. Voor de rest moet ik thuis oefenen. En dan hopen dat het volgend jaar lukt. Het is best een hard wereldje. Dus het is de vraag: ga ik het halen of niet. Ik heb als plan B dat ik muziekdocent wil worden. Ik krijg nu ook pianoles. En soms verbeter ik al mijn muziekdocent op school. Vooral met ritme houden.”

Muziek waar meer pit in zit
“Ik vind het mooi om mensen een fijn gevoel te geven met de muziek die ik maak. Met mijn hobby maak ik dus andere mensen blij. Dat maakt mij ook weer blij. Ik speel niet vaak voor mijn ouders of voor mijn oma of zo. Die klassieke muziek vind ik zelf niet zo fantastisch namelijk. Ik doe klassiek, omdat dat beter is voor mijn kansen op het Conservatorium. Daarna wil ik graag muziek maken waar meer pit in zit.”

Plezier is het belangrijkste
“Op de voorgrond treden hoeft voor mij niet per se. Ik vind het juist fijn om in een groep te spelen en samen muziek te maken. En plezier te hebben. Dat is het belangrijkste voor mij.”

Ook trompet leren spelen?
Kijk dan of een cursus trompet iets voor jou is en word net zo bedreven als Kiano. Voor jong & oud.