Nieuws

Roermondenaar vindt weg naar cultuur terug

12/09

ECI cultuurfabriek kijkt met trots terug op het afgelopen jubileumweekend. Margo de Kock, directeur: “We kunnen terugkijken op een warm en verbindend weekend met honderden enthousiaste bezoekers.”

Na regen komt zonneschijn
Dat weekend begon al op donderdagavond 8 september met een buitenfilm: Moonrise Kingdom. Ondanks dat de weergoden niet veel goeds voorspelden, besloot het cultuurhuis de buitenfilm toch door te laten gaan. Het is tenslotte maar een keer feest. De regenbui kwam, de bezoekers dronken binnen een warm drankje en gingen na de bui weer naar buiten om de film te vervolgen.

Misschien niet wat je van tevoren verwacht, maar eigenlijk maakte dit het juist wel gezellig”, zei een van de bezoekers na afloop.

buitenfilm eci cultuurfabriek

Ook de avond erna – op vrijdag 9 september – werd er flink genoten van Kraak & Smaak: de allereerste band die ooit in ECI speelde en voor het jubileumfeest speciaal terugkwam.

Sprankelende open dag
Op zaterdag 10 september was er een open dag. “Het was alweer 2 jaar geleden dat we voor het laatst de deuren voor het publiek openden, dus het was afwachten hoe het zou gaan”, zegt Ruth Houkes, Hoofd Educatie bij ECI cultuurfabriek. “We hadden enorm veel zin erin. Eindelijk konden we laten zien wat we als educatieafdeling allemaal doen, zoals onze projecten op scholen, in wijken, voor ouderen en voor instellingen maar ook de bedrijfs- en teamuitjes, de kinderfeestjes en de reguliere cursussen die binnenkort weer van start gaan”, aldus Ruth.

Tijdens de open dag konden zowel kinderen als volwassen letterlijk ‘proeven’ van al die creatieve cursussen. Zo mochten mensen vrijblijvend muziekinstrumenten uitproberen, waren er toneel- en musicallessen en speciaal voor de kinderen was er een kinderatelier met workshops keramiek, fashion, glas en tekenen.

Ludieke opening en uitverkochte preview middag
De open dag werd op ludieke wijze geopend door wethouder Vincent Zwijnenberg. Terwijl dit gebeurde bleven de bezoekers binnenstromen. Al met al bezochten zo’n vierhonderd belangstellenden de fabriek die middag. “Boven verwachting”, zegt Margo de Kock trots bij het noemen van het aantal bezoekers. Het lijkt erop dat de Roermondenaar de weg naar cultuur heeft teruggevonden”.

Dat bleek ook de dag erna, tijdens een uitverkochte preview middag waarin de ECI cultuurfabriek door middel van interviews, video’s en live performances het rijk gevulde theater-, muziek-, cabaret, – dans en filmprogramma van het komende seizoen liet zien en bezoekers enthousiast de zaal verlieten.

Nog meer feest
Het cultuurhuis, dat voor het eerst in 2012 haar deuren openden, is daarmee nog niet klaar met feesten. Het jubileumprogramma gaat door tot en met 18 september. Rowwen Hèze komt nog twee keer spelen en ook Def Americans – tributeband Johnny Cash – is van de partij, er draaien elke dag films waaronder op 18 september weer een buitenfilm en er is ook een gratis kunstexpositie.

Kortom: nog meer feest. Dus kom gerust! Het hele festivalprogramma is te vinden op de website van ECI cultuurfabriek: https://www.ecicultuurfabriek.nl/eci-10-jaar/