Nieuws

Jong talent in de spotlights bij ‘Pak je Podium’ van ECI Cultuurfabriek in Roermond

31/08
Jong talent in de spotlights bij ‘Pak je Podium’ van ECI Cultuurfabriek in Roermond
Lobke Houkes maakte een voorstelling rond dieren.Afbeelding: John Peters

‘Pak je Podium’. Onder die noemer biedt ECI Cultuurfabriek in Roermond jong talent een kans voor publiek te schitteren. Tien kandidaten kwamen door de selectie. Drie deelnemers stellen zich voor.

Zebra zoekt einde van de wereld
Een zebra die op zoek gaat naar het einde van de wereld en onderweg allerlei dieren tegenkomt. Dat is het thema van de muzikale voorleesvoorstelling die de net afge­studeerd docent beeldende kunst Lobke Houkes samen met docent muziek Puck Brouwers maakte. Inspiratiebron vormden de zelfverzonnen verhalen die haar vader haar als klein meisje tijdens vakanties vertelde. „Van één van die verhalen heb ik een stripboek gemaakt. Een voorstelling leek me ook vet, maar ik ben van huis uit geen performer. Dus toen het project Pak je Podium voorbijkwam, heb ik mijn kans gegrepen. Het is laagdrempelig en je krijgt begeleiding vanuit ECI. Puck heb ik erbij gehaald, omdat ik er ook liedjes in wilde.”

Hun podium hebben de twee dames al gepakt. Ze mochten onlangs drie keer optreden tijdens de kindermiddag van het Limburg Festival. „Was echt superleuk. Kinderen gaan helemaal mee in het verhaal of reageren juist heel nuchter. Zo van: ‘het einde van de wereld, dat kan helemaal niet. Want de aarde is rond’.” De grote wens van het duo: de voorstelling verder uitrollen op basisscholen. „En er dan een compleet lespakket bij maken. Misschien kan ECI ons daarbij ook helpen.”

 

Het thuisgevoel van de Donderberg

Jong talent in de spotlights bij ‘Pak je Podium’ van ECI Cultuurfabriek in Roermond
Mayke Roels onderzocht het leven in volkswijk de Donderberg. Foto: John Peters

Theatermaker Mayke Roels vormt een beetje het buitenbeentje bij Pak je Podium. Waar de andere deelnemers een afgerond plan voor een voorstelling presenteerden, kwam zij samen met Resi Coumans en Ton Custers met een langetermijnexperiment: een onderzoek naar het leven in volkswijk de Donderberg, dat te zijner tijd tot een voorstelling moet leiden. „Ik heb dat met theatergroep Het Laagland eens in de Geleense wijk Lindenheuvel gedaan. Toen ging bij mij een soort vlammetje branden. Van dit soort theater hou ik. Ik vind het echt tof om met wijkbewoners te werken omdat je dan iets puurs krijgt, iets authentieks. Ik ben weliswaar niet in de Donderberg opgegroeid – wel in Roermond – maar ik voel me er heel erg thuis. Mensen hebben er een bepaalde openheid en vriendelijkheid.”

‘Donder op’ is het project gedoopt, waarbij de initiatiefnemers eerst in kaart willen brengen wat er zoal leeft in wijk, wat de verschillen zijn tussen de diverse buurten en de beeldvorming in de buitenwacht. „We steken een peilstok in de Donderberg, zeg maar. Dat resultaat presenteren we 9 november, als een soort startschot voor ons project. De grote droom is uiteindelijk een voorstelling maken over de wijk waarin ook bewoners zelf meedoen. Cultuur moet voor mij voor iedereen toegankelijk zijn.”

 

Dansen is voor Soraya vooral gevoel

Jong talent in de spotlights bij ‘Pak je Podium’ van ECI Cultuurfabriek in Roermond
Soraya Groznik wilde als kind al dansen. Foto: John Peters

Soraya Groznik, geboren in Herkenbosch, wist van kleins af aan al wat ze wilde. Dansen. En een eigen dansschool runnen. Haar droom heeft ze in recordtempo verwezenlijkt. Ze volgde de Dansacademie in Tilburg en had op haar 19de al haar eigen dansschool: The Movement in Roermond. Tussendoor reisde ze in haar eentje door Cuba om salsalessen te volgen van locals. Pak je Podium leek haar een uitgelezen kans om samen met de inmiddels in het wereldje bekende Roermondse breakdancer Kenji Hendriks een cross-over te maken. Een mix van haar (modern) en zijn dansstijl.

„Ik ken Kenji nog van vroeger. Zijn ouders hadden toen dansschool Hendriks, in het oude winkelcentrum op de Donderberg. Daar heb ik ooit hiphop lessen gevolgd. Kenji en ik hebben een speciale klik. Een connectie die er zonder woorden is. Dat gaan we in onze dans uitbeelden.” De voorstelling, die de titel Dichtbij meekreeg, staat voor zaterdag 23 oktober op de agenda, maar het gelegenheidsduo is vóór die datum al op diverse plekken geboekt. Niettemin heeft ECI de primeur van de uitgebreide versie met geprojecteerde beelden en spoken word van rapper Brohlin. „Die doet zelf ook mee aan Pak je Podium. Ik hoop dat dit project duidelijk maakt dat er in Roermond hartstikke veel talent rondloopt.”

https://www.ecicultuurfabriek.nl/pak-je-podium-deelnemers/