Nieuws

Interview met Stand-up comedian Kim Schuddeboom

07/03

“Ik probeer de zwaardere dingen op een lichtere manier te brengen” 

 

Stand-up comedian Kim Schuddeboom speelt pas een paar jaar, maar vond razendsnel haar plek bij het prestigieuze collectief Comedytrain. Ze trad op Lowlands op, dubbelde met Ronald Goedemondt, stond in het voorprogramma van Jeroen Leenders en maakte haar tv-debuut bij ‘Avondshow Stand-ups’. Op donderdag 29 februari speelde Kim in de ECI cultuurfabriek. Van tevoren sprak ze met ECI over haar voorstelling. 

Tekst door Joëlle van Wissen

“Ik was jarig en kreeg van mijn vrienden een cursus kleinkunst cadeau, omdat ik het eigenlijk niet durfde”, vertelt Kim. “Ik ging het proberen en ik vond het heel leuk. Toen ben ik dat veel gaan doen en uiteindelijk kom je er dan steeds verder in. Ik heb verder geen achtergrond in de comedy, ik werkte gewoon achter een bar.” 

De titel van de voorstelling is ‘Ongeschreven’. “Mijn impresariaat zei dat we een werktitel moesten hebben voor mijn try-outs. Ik zei toen ‘Ongeschreven’, want mijn voorstelling was nog niet geschreven. Uiteindelijk is dat gewoon de titel geworden. Ik schrijf namelijk geen grappen, ik vertel verhalen waar dan grappen in zitten. Als ik een try-out doe, ga ik gewoon verhalen vertellen en dan ontstaan er ook grappen op het podium. Gaandeweg verandert er dan best veel in zo’n voorstelling.” 

“Ik schrijf geen grappen, ik vertel verhalen waar grappen in zitten” 

 

Mensen begrijpen
In de beschrijving van de show staat dat Kim uit ervaring weet dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. Wat bedoelt ze hiermee? “Nou, ik begrijp mensen heel vaak niet”, lacht ze. “Ik heb heel vaak dat ik naar mensen kijk of luister en denk: “waar maak je je nou druk om, wat is hier aan de hand, waarom doe je dit?” Het is niet erg als je mensen niet begrijpt, dat is eigenlijk ook waar ik over wil praten. Mensen moeten gewoon doen wat ze zelf willen doen.” Dat is voor een deel ook de gedachte achter haar voorstelling. “Ook zie ik dat mensen veel aannames hebben over van alles. Daarom geven ze anderen advies. Vaak is dit over dingen waar ze zelf nog helemaal niet zeker over zijn. Ik vind dat heel moeilijk. Dan denk ik: zorg dat je zelf even medemenselijk wordt voordat je anderen gaat corrigeren. Daar praat ik ook veel over.” 

Eerste avondvullende voorstelling
Wat kunnen mensen verwachten van de voorstelling? “Sowieso interactie met het publiek, dat vind  ik heel leuk. Ik ben altijd benieuwd naar hun verhalen. Verder is het een mix van schurende, hardere grappen en serieuzere onderwerpen. En ook gewoon lollige flauwe dingen. Ik probeer de zwaardere dingen op een lichtere manier te brengen.”

 

“De voorstelling is een mix van schurende, hardere grappen en serieuzere onderwerpen” 

 

Dit is Kims eerste avondvullende voorstelling, waarmee ze door het hele land trekt. “Ik vind het heel gezellig, ik reis met mijn technicus Peter en we hebben het leuk. We eten teveel patat, denk ik”, lacht ze, kijkend naar de lege zak van de frituur onder de tafel. “We testen de snackbars in verschillende steden. Ik vind het ontzettend leuk om lekker rond te toeren, het is fijn dat het gezellig is met leuke mensen en dit gewoon samen te doen. We hebben het leuk in de theaters. De mensen zijn vriendelijk, hier bij de ECI ook. Ik was met de tour al eerder in Limburg geweest, maar nog niet in Roermond. De ECI vind ik een heel tof gebouw, ik hou wel van dit soort industriële, oudere gebouwen met een verhaal. De technici hadden al wat uitgelegd over de geschiedenis ervan. Het is gezellig hier!”

Nog een laatste, niet onbelangrijke vraag: welke snackbar is tot nu toe het best? “Nou, deze in Roermond was prima. Aan het eind van het jaar gaan we even kijken welke het best was en komen we erop terug”, lacht ze. 

Zin in om te lachen? Er staan nog een aantal cabaretvoorstellingen gepland! Klik hier voor plezier