Nieuws

Bekijk hier onze algemene voorwaarden en privacy-statement.

Interview met Nina-Elisa Euson

31/10

In de voorstelling Zand//Hoop nemen Nina-Elisa en Yeliz ons mee langs ijkpunten in de geschiedenis. Ze kiezen momenten uit waarop vrouwelijke helden in verzet zijn gegaan tegen de status quo. “De voorstelling is geslaagd als mensen moeten lachen, maar ook een brok in de keel hebben.” 

Nina-Elisa, geboren in Roermond, studeerde psychologie in Amsterdam na de middelbare school. Haar interesse verschoof echter naar theater, dus ging ze naar de toneelacademie in Maastricht. Bij haar eerste avondvullende voorstelling zocht ze nog een vrouwelijk Turkse perspectief en toen vond ze Yeliz, die graag meedeed. Sindsdien creëren ze samen voorstellingen, onder de naam TG Gouden Bergen, waaronder deze voorstelling Zand//Hoop bij ECI cultuurfabriek.

Nina-Elisa en Yeliz doen tevens mee aan het Pak Je Podium project van ECI, waar nieuwe talenten een podium krijgen met steun van professionals. “Hier krijgen we veel coaching over hoe we de voorstelling konden aanpassen voor een jonger publiek. Op welke momenten is het goed om de tekst in te korten, waar kan er wat meer luchtigheid in, wanneer betrekken we de jongeren erbij: dat soort trucjes zijn heel handig voor ons.” 

“De inspiratie voor onze voorstelling kwam toen een meisje in Iran bruut werd vermoord vanwege een vermeende hoofddoekmisdraging. Haar naam was Mahsa Amini. Hierop volgend stonden overal vrouwen in Iran op en verbrandden hun hoofddoek, zongen in het openbaar, verzetten zich tegen het regime. Deze revolutie raakte ons diep. Toen besloten we ons publiek mee te nemen langs historische momenten waarin vrouwen voor zichzelf opkwamen. Onze voorstelling doorloopt deze momenten kriskras door de geschiedenis, van vrouwelijke helden tot hedendaagse pijnpunten. We verbinden het bijvoorbeeld met de Roermondse geschiedenis van heksenverbranding en hoe dit de perceptie van vrouwen vandaag beïnvloedt. We willen mensen inspireren om voor hun idealen te strijden, zonder zichzelf enkel als slachtoffer te zien.” 

“Voor mij is de voorstelling geslaagd als mensen moeten lachen, maar ook een brok in de keel hebben”, vertelt Nina-Elisa. “Dat ze het echt grappig vonden, maar ook ontroerd zijn. Als ik aan het eind van de avond voel dat mensen gelachen hebben, maar ook geraakt zijn, dan is het een goede avond. De balans moet goed zijn: de show moet niet te grappig zijn, maar ook niet te zwaar.” 

Nina-Elisa hoopt dat de show mensen aanmoedigt om moedig te blijven te midden van uitdagingen. Ze deelt haar hoop dat, ondanks dat we nog niet overal op aarde even gelijk zijn, vrouwen die zijn geboren in deze tijd meer kansen hebben dan de vrouwen vroeger. Nina-Elisa: “We moeten blijven onthouden dat, ook als we een stap achteruit lijken te gaan, we onder de streep vooruitgaan. Dat betekent niet dat we achterover mogen leunen, of moeten stoppen met strijden tegen onrecht, maar we mogen wel vertrouwen hebben dat het beter zal gaan worden. Ik hoop dat mensen zo de zaal verlaten.” 

Klik hieronder voor meer informatie en tickets: