Nieuws

Interview met Jan Klompen van Limburg Festival

04/07

Elk jaar verrijkt, verrast en verwondert het Limburg Festival met voorstellingen bij ECI. Bijvoorbeeld met de kindermiddag; dan staat de hele ECI bol van theaterplezier voor de allerkleinsten. Festivaldirecteur Jan Klompen kijkt alvast vooruit naar ‘zijn’ festival dat dit jaar zijn 41ste editie beleeft: met ruim 175 voorstellingen van ongeveer 50 (inter)nationale gezelschappen in zeven gemeentes in Midden-Limburg.  

“Die aantallen zijn natuurlijk fantastisch”, vertelt Jan. “Maar het meest trots ben ik erop dat we kunnen laten zien hoe cultuur verbindt. Midden-Limburg verandert tijdens ons festival even in een groot bruisend openluchtpodium met voorstellingen op het dorpsplein, in de schaduw van een kerktoren, ergens in een boeren wei of op een mooi plekje langs de Maas. Doordat alle gemeenten van Roerdalen en Wassenberg, Leudal, Roermond tot aan Nederweert en Weert meedoen, ontstaat er een lint langs verrassende locaties, dat heel veel mensen op de been brengen. Vorig jaar hadden wij zo’n 25.000 bezoekers.” 

“Ik stop er samen met een heel fijn team met hart en ziel veel tijd en energie in”


Een mooi kindje
 
Jan Klompen is al 27 jaar drijvende kracht achter het festival. Noem het gerust zijn leven, zijn kindje. “Ik stop er samen met een heel fijn team met hart en ziel veel tijd en energie in”, lacht hij. “Juist omdat we zowel de breedte als de diepte opzoeken en een verbindend festival willen zijn voor héél Midden-Limburg, blijft dat ook nodig. Wij willen zoveel mogelijk kernen bij het festival betrekken en niet alleen cultuurliefhebbers maar ook mensen die zelden in het theater komen bereiken. Daarbij we willen er voor al die gezelschappen zijn, dat zij het naar hun zin hebben op ons festival en graag terugkomen. We zijn daarom misschien wel een basic festival, maar ook een festival dat er voor iedereen is.” 

Zeepbellen en tranentrekkers 
Verwacht voor de komende 41ste editie weer een mooie mix van zeepbellen tot tranentrekkers op verrassende locaties. Met de haast traditionele Dans Promenade, die dit jaar door zowel Weert als Roermond voert, een theaterfietstocht langs laagdrempelige theatervoorstellingen, een wandeltocht langs jonge, frisse theatermakers én de vermaarde Kindermiddag in de ECI. Dat wordt een feestje met theater, workshops, spelletjes en meer voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Het festival bracht onlangs het volledige programma van 2023 naar buiten


Theaterparels 
Ook buiten het festival om geniet je bij ECI van wat wij en Limburg Festival onze ‘pareltjes’ noemen. Voorstellingen die verbazen, verrassen en verrijken. Festivaldirecteur Jan Klompen tipt er 3 en legt ook uit waarom: 

Te zien op vrijdag 27 oktober 
Maxine Palit de Jong / Zephyr Brüggen / Nadia Amin / Likeminds – Vecht 
“Boven op de actualiteit maakt deze aangrijpende monoloog de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire voelbaar. Een voorbeeld van hoeveel impact theater kan hebben.” 

Te zien op vrijdag 10 november 
Redo, Denden & het Amsterdams Andalusisch Orkest – REMLA 
“REMLA heb ik op de Nederlandse Dansdagen gezien. Vuurwerk van topdansers; Redo heeft geheel terecht een Zwaan gewonnen voor meest indrukwekkende dansprestatie en Denden was niet voor niets een hit grote populaire tv-shows.”   

Te zien op vrijdag 26 april 2024 
George en Eran Producties & Club Classique – LEVEN 
“George en Eran zijn bijna huisgezelschap van ons en ECI. Hun voorstellingen zijn eerlijk, oprecht, menselijk en zetten aan het denken. In LEVEN raken woord en muziek een gevoelige snaar.”