Nieuws

Interview met Bert van den Bergh

15/11

Venlonaar Bert van den Bergh (63) heeft inspiratie gevonden in Leonard Cohen. In zijn tweede album met eigen bewerkingen van nummers van de legendarische Canadese songwriter kan de muzikant zijn liefde voor muziek met een verhaal kwijt. „Van het dialect ben ik afgestapt. Ik speelde altijd voor dezelfde gezichten.”

Wie de 63-jarige zanger gadeslaat, ziet niet direct een gelijkenis met Leonard Cohen. Qua verschijning heeft Bert van den Bergh, zwartleren jasje, getinte bril en ringen om de vingers, meer weg van de rockerlook van Golden Earring-zanger Barry Hay dan van de klassieke, intellectuele uitstraling van de Canadese chansonnier. Maar op Cohen lijken, dat is ook niet de bedoeling, verzekert de Venlonaar. „We zijn geen coverbandje. We willen aan zijn muziek een eigen draai geven.”

De Venlose zanger, ook bekend als de voormalige kroegbaas van Take Five en momenteel werkzaam in het  BerghCafé, brengt begin december een album uit met eigen bewerkingen van nummers van de in 2016 overleden folksinger-songwriter. Het is zelfs het tweede album geïnspireerd op Cohen. In 2022 bracht hij samen met zangeres Tessa Kersten, gitarist Ton Clout en toetsenist/producer Hanz Martenz al Songs of Leonard Cohenuit. Ditmaal is hij met hetzelfde ensemble rond carnaval opnieuw de studio ingedoken, waar de plaat A Lullaby for Suffering het resultaat van is.

Eigen interpretatie
„Een duistere titel, maar ik vind hem wel bij deze tijd passen. En Cohen was natuurlijk niet altijd de vrolijkste”, zegt Van den Bergh. De tekst komt uit een single van het laatste album dat de Canadees uitbracht: You Want It Darker. In de versie van de Venlonaar is het geen zware mannenstem die de lead heeft, maar de zalvende stem van twintiger Kersten. Van den Bergh, die qua stemgeluid vrij dicht in de buurt komt van zijn voorbeeld, legt de accenten. „We geven zo alle nummers een eigen interpretatie. We maken eigen versies die uniek zijn, maar geen afbreuk doen aan het origineel.”

Cohen is altijd een inspiratiebron geweest voor de muzikale horecaondernemer. Sinds begin jaren tachtig, toen Van den Bergh begin twintig was en voor het eerst met een orkest van de Jongerenkerk het nummer Suzanne opvoerde, komt hij altijd weer terug bij het indrukwekkende oeuvre van de man uit Montreal. Het is muziek met een verhaal, die de zestiger aanspreekt. „Ik wil gevoel en een boodschap brengen. De nummers van Cohen passen daar precies bij.”

Zaterdag 30 maart in ECI cultuurfabriek

Klik hier en lees het hele artikel