Interview Jan de Kanter

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks nieuws van theater, muziek, film, expo, cursus of allemaal.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden en privacy-statement.


Jan de Kanter (70), operateur/ingester ECI filmcrew

“In 2012 zijn wij verhuisd naar Roermond. Ik was net met pensioen, had zeeën van tijd en zin om iets te doen. De ECI zocht nieuwe vrijwilligers. Ik ben eens gaan kijken bij het filmhuis en het was meteen bingo.”

Een goede match “Het klikte niet doordat ik zo’n groot filmliefhebber ben. Integendeel, ik ben het levende bewijs dat je geen filmliefhebber hoeft te zijn om bij een filmhuis te kunnen werken. Al is dat natuurlijk voor de meesten wel een pré. Ik was verkocht door de techniek waarmee ze bij de ECI werken. Dat is top digitale apparatuur.”

Mannen van de duisternis “Ik ben gestart als operateur, maar in de loop der jaren zijn mijn werkzaamheden uitgebreid. Momenteel bereid ik op donderdag in een klein team van drie techneuten het hele filmprogramma voor de komende week voor. Dan duiken wij in alle vroegte de donkere studio in om aan de hand van de speellijsten alle films die op het programma staan klaar te zetten voor een perfecte vertoning. Ingesten heet dat. Dat betekent dat wij de features en trailers downloaden uit de ‘filmkluis’. We maken de speellijsten en zetten het reclameblok, de voorfilm, enzovoorts in de juiste volgorde. We stellen het beeldformaat en geluid in en als alles in orde is, staat er een hele nieuwe filmweek klaar!”

15 minuten “Als wij tegen het einde van de ochtend de studio verlaten, ben ik echt trots. Dan heb ik genoten van een leuke ochtend en weet ik dat de komende week veel liefhebbers kunnen genieten van een perfecte film. Mocht er hierbij onverhoopt technisch iets mis gaan, dan ben ik er ook. Precies 13 minuten heb ik nodig om thuis mijn schoenen aan te doen en naar de ECI te lopen en dan nog eens 2 minuten om de film gestart te krijgen! Dat gebeurt niet vaak, maar ik ga dan wel met een tevreden gevoel naar huis. Altijd fijn als je een collega hebt kunnen helpen en de film zonder vertraging kan starten, daar doe je het voor!”