Nieuws

Helge Slikker over zijn muzikale bijdrage aan de nieuwe voorstelling ‘Blue Hour’

06/03

Componist en muzikant Helge Slikker wist op vroege leeftijd waar zijn passie lag: muziek. Van kleins af aan was het voor hem duidelijk dat hij de muzikale wereld in wilde, mede beïnvloed door de optredens van zijn ouders. “Mijn vader speelt gitaar en mijn moeder zingt. Het was altijd magisch om mijn ouders samen te zien optreden.  Als kind kwam ik dan ook altijd naar hun repetities kijken, wat mijn eerste kennismaking was met de muziekwereld. Mijn hele familie bevindt zich in die wereld, dus ik ben er echt mee opgegroeid.”

Interview: Mylène van Leeuwen

“Zelfs zonder muziek in de voorstelling is het een onderdeel geweest van het proces, en daar doe ik het voor.”

 

Dat muziek door Helge’s aderen stroomt blijkt uit een van zijn meest geliefde projecten tot nu toe. “Eén van de mooiste dingen die ik ooit heb gedaan heette ‘Familieband’. Dit was een gezamenlijk project met mijn hele familie, waarin we door Nederland tourden.

 

 

 

 

 

Helge Slikker: “Ik houd ervan om dingen zelf te maken en om naar andere mensen te luisteren.”

”Het ging op geen enkele manier over succes.”

 

Het ging op geen enkele manier over succes. Maar het draaide om muziek, en een familie die samen plezier beleefde op het podium, om vreugde te brengen aan degenen die wilden luisteren.”

Grootste en intieme klanken
Op dit moment is Helge druk bezig met de composities voor de nieuwe voorstelling Blue Hour’. De voorstelling is geschreven door Jibbe Willems, wordt geregisseerd door Liliane Brakema en gespeeld door Alejandra Theus.

Blue Hour gaat over een wereld die in transitie van oud naar nieuw is. Deze nieuwe, grote wereld kan soms overweldigend voelen voor een individu. Met mijn composities speel ik hiermee.  Dit wil ik het publiek laten ervaren door middel van muziek. Je zult dus groots opgezette muziek horen in sommige scènes, met daartegenover het kleine, kloppende hart aan de binnenkant. Op deze manier hoop ik het publiek te helpen het verhaal een diepere betekenis te geven.”

“Misschien komt niet al mijn muziek in de voorstelling, maar dan is het wel onderdeel geweest van het proces.”

 

Melodieën uit belevenissen
“Het creatief proces ziet er elke keer anders uit. Ik kan beginnen met een melodie of tekst, of het liedje kan ontstaan uit een foto, een locatie, of zelfs een kleur.

Tijdens één van de samenwerking met Madeleine Matzer kreeg ik een keer de uitdaging een liedje te schrijven voor meerdere instrumenten die over het algemeen moeilijk te combineren zijn. Ik vind dat soort opdrachten geweldig.” Madeleine Matzer is artistiek leidster bij MATZER Theaterproducties. Helge heeft vaak met haar samengewerkt, en hecht veel waarde aan de projecten die ze samen hebben gerealiseerd.

“Een beperking zoals een lastige instrumentele combinatie dwingt je om op een heel andere manier na te denken. Ik hou van dat soort cadeautjes.”

“Ik hou heel erg van beperkingen.”

 

Samenwerking in het creatieve proces
In de nieuwste voorstelling Blue Hour steekt Helge ook creatief de handen uit de mouwen. “Ik probeer mijn figuurlijke voelsprieten maximaal in te zetten om aan te voelen wat de mensen om me heen willen. Tijdens de repetities heb ik mijn laptop openstaan waarop ik noteer waar de regisseuse, actrice, of zelfs

bewegingscoach Maria Ribas muzikaal naar verlangen. Aan het eind van de repetitie ga ik dan naar de studio om hun wensen te verwerken in de muziek.

Het maakproces is net zo belangrijk als het resultaat en ik vind het prachtig om daar deel van uit te maken. Op dit moment zijn we met z’n allen gefocust op dat proces, dus ik denk nog niet aan het eindproduct. Voor de première zijn we vaak nog druk met zoeken, maar dat hoort bij het vak. En ook dat maakt het werk zo leuk.”

Blue Hour is op 19 april te zien in de ECI. Klik op de link om naar de ticket pagina te gaan.