Nieuws

Filmtips week 3

09/04

Filmtips week 3
Het zonnetje schijnt heerlijk dus wij zeggen spring van die bank af en kom in actie. We hebben deze week tips voor jong en oud die zin hebben in een activiteit. Voor degene die lekker op de bank wil blijven liggen, hebben we natuurlijk ook weer tips. Daarnaast hebben we ook onze aanrader voor je op een rijtje gezet, zodat jij je thuis niet hoeft te vervelen. ?

Veel kijkplezier! ?

15 mooie jeugddocumentaires
Te zien op IDFA
Zappdoc, Cinekid en IDFA hebben samen de handen ineen geslagen en hebben de 15 mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar gesteld voor alle thuiswerkende kinderen. De documentaires zijn gratis te bekijken op IDFA.


Toepasbare lesbrief voor de 15 jeugddocumentaires
Te downloaden op IDFA
Daarnaast ontwikkelde het IDFA ook een lesbrief die toepasbaar is op alle jeugddocumentaires. Deze kun je hier downloaden. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met het genre documentaire. Het kijken van documentaires helpt kinderen in het vormen van een mening, verruimt hun blik op de wereld en leert ze op een speelse manier kritisch te zijn over wat ze zien.


Challenge 1. 90 second quarantaine videos
Quarantaine Film Stories
Dat we in bijzondere tijden leven, is een understatement. Gelukkig hebben we cultuur nog, als inspiratie, troost of gewoon vermaak. Dit geldt zowel voor het publiek als voor de makers. Helaas is het voor veel makers moeilijk om hun creativiteit te tonen, omdat veel festivals en activiteiten worden afgelast. Om makers toch tegemoet te komen en mogelijk een financieel steuntje in de rug te geven, lanceert Cinesud twee Quarantaine Film Stories contests. Filmmakers en schrijvers kunnen hiermee cash geldprijzen winnen. CineSud kiest maximaal vijf films uit die een cash prijs winnen. Het totale prijzengeld voor deze wedstrijd bedraagt €3.000.

De eerste challenge is het maken van een film van maximaal 90 seconde. De film geeft een artistieke impressie van een locatie en/of het leven in of op een locatie in quarantaine of ‘ockdown. Je bent volledig vrij in je aanpak. Elke vorm en stijl zijn toegestaan, ook animaties of andere (digitale computer)technieken.


Challenge 2. short quarantaine film scripts
Quarantaine Film Stories
De tweede challenge is het maken van een short quarantaine film script. In het script komen maximaal twee locaties voor. Daarnaast moeten de verhalen verbonden zijn met het thema quarantaine of lockdown. Het script is niet langer dan 5 pagina’s. Veel succes!


Le Bazar de la Charité
Te zien op Netflix
Toch lekker bankhangen? Dan raden wij je aan om de serie Le Bazar de la Charité te kijken. Na een verwoestende brand in Parijs in 1897 wordt het leven van drie vrouwen overhoopgehaald door verraad, teleurstellingen en liefde. In het jaar van de brand vond dit liefdadigheidsevenement plaats in een provisorisch gebouw. Een houten loods met een paar uitgangen. Een van de attracties was de cinematograaf, een nieuwe uitvinding, waarmee tijdens de bazaar korte films vertoond werden van de gebroeders Lumière. Terwijl de bezoekers zich verwonderden over levensechte beelden van een trein die op het station van La Ciotat arriveerde, ontstond in de projectcabine brand door een lucifer. Het vuur verspreidde zich razendsnel als gevolg van een noodlottige combinatie van omstandigheden. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.


Gratis online workshop crowdfunding
Te volgen bij CineCrowd
Limburgse filmmakers en filmmakers die draaien in Limburg maken via CineCrowd kans op een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal 30% van het streefbedrag. Speciaal voor deze filmmakers organiseert CineCrowd een gratis online workshop op 16 april 2020. Tijdens de workshop bespreken ze hoe je een succesvolle crowdfunding campagne opzet én gaan ze uitgebreid in op de matchingsregeling met de Provincie Limburg.


Aanraders
Het maandelijkse filmnieuws
Filmkrant april uitgave