Nieuws

Enthousiasme over Week Limburgse Popmuziek: ‘Joepie, we mogen weer’

20/07
Enthousiasme over Week Limburgse Popmuziek: ‘Joepie, we mogen weer’
Jesse Deledda (links) en Goof Veelen van RoermondinTune bij het optreden van Wayne’s Travelling Band.Afbeelding: Peter Schols

Meer dan vijftig concerten in een week tijd, verspreid over de hele provincie. De Week van de Limburgse Popmuziek, die momenteel z’n debuut beleeft, smaakt naar meer.

De Duitse dertiger die deze vrijdag rond het middaguur muziekwinkel Jo Joosten in de Roermondse Neerstraat binnenloopt, is aangenaam verrast. Eigenlijk wil hij een paar conga’s komen testen, maar zijn aandacht wordt volledig opgeslokt door de drie muzikanten van Wayne’s Travelling Band, die tussen honderden gitaren en ukeleles een akoestische set spelen van rockabilly, blues, country en folk. „Sehr schön”, zegt de man uit Viersen. Zanger Will, zijn vrouw Michelle en drummer Bram wisselen eigen liedjes af met covers van onder anderen Townes Van Zandt, Johnny Cash en John Prine. „Joepie, we mogen weer”, zegt bandleider Will Wayne. „Door corona vielen zeker tien geplande concerten weg. Ook de release van onze eerste plaat hebben we moeten afblazen. Hopelijk kunnen we dat in het najaar overdoen.”

Coronalied
Stilgezeten heeft Wayne trouwens niet. Hij schreef veel nieuw materiaal, waaronder een lied voor alle coronaslachtoffers en mensen in de zorg die met hart en ziel hebben geprobeerd om hen te helpen. Nurse Mary is vandaag voor het eerst live te beluisteren.

Een paar deuren verder, bij concept store Cloud Nine, wachten Ursula & Friends en From USA tot ze mogen optreden. En zo zijn er deze vrijdag op vijf locaties in de bisschopsstad in tien concerten gratis te bezoeken. Er werken ongeveer vijftig muzikanten aan mee in het kader van de Week van de Limburgse Popmuziek.

RoermondinTune grote stimulator
Roermond stond ooit bekend als bruisende popstad. Maar door de sluiting van de Azijnfabriek, de hotspot voor muzikanten én popliefhebbers, in 2012, kwam daar een beetje de klad in. Ze weigerden aanvankelijk de ECI Cultuurfabriek als nieuwe thuisplek te accepteren. Het in 2019 opgerichte platform RoermondinTune (RiT) tracht daar – met succes – verandering in te brengen. „We proberen te verbinden”, zeggen Jesse Deledda en Goof Veelen van RiT. Het platform brengt muzikanten samen, faciliteert hen en biedt online een overzicht van wat waar te doen is in de stad. En dat werpt vruch­­ten af, zo blijkt op de Roermondse dag van de Limburgse popweek waarvan RiT de grote stimulator is. „Artiesten staan in de rij om te mogen optreden”, aldus Deledda en Veelen.

Voor meer info, zie: roermondintune.nl

Hart onder de riem
De themaweek is een initiatief van de stichting Pop in Limburg (PiL), die Limburgse popmuzikanten en -liefhebbers een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke tijd. Met een kleine subsidie van PiL vinden er sinds afgelopen maandag tot en met morgen ruim vijftig concerten plaats in Limburg, in winkels, op pleinen, in tuinen en bij poppodia. De provinciale omroep L1 en lokale radiostations besteden aandacht aan die optredens. Het evenement zorgt voor een enorme boost, constateert PiL-directeur Paul Moerel tevreden: „ De reacties zijn heel positief. De livestreams zijn al tienduizenden keren bekeken. We kunnen echt laten zien hoe divers en getalenteerd de Limburgse popscene is. We hebben dit evenement in een paar weken uit de grond gestampt en het smaakt naar meer.”

Trots is hij ook op het feit dat een alternatieve muziekstroming zoals hiphop nu opeens aandacht van een breed publiek krijgt. Zo vond donderdag een hiphop cypher – een ‘gevecht’ tussen rappers – plaats bij Landbouwbelang in Maastricht, die op Facebook live te volgen was. Ook over de opkomst bij de kleinschalige optredens is hij zeer te spreken. „Op het eerste concert – maandagmiddag twaalf uur – in het afgelegen openluchttheater De Lichtenberg in Weert kwamen tachtig bezoekers af. Die moesten we echt even begeleiden om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.”

Verbinding
In een tuin aan de sjieke Kapellerlaan bereiden Désiree Simons en Julia Podolecki van het duo Déjà zich voor op een avondconcert. „We hebben vanwege corona bijna twintig optredens moeten afblazen, van Festival Pop On Top in Valkenburg tot kleine podia. Daar baalden we flink van, omdat we net lekker bezig waren. Na de release van onze EP werden we steeds vaker gevraagd ergens te komen spelen. Dit concert is niet alleen voor onszelf belangrijk, maar vooral voor de verbinding tussen de mensen en de bands die komen: eindelijk weer livemuziek! Eindelijk weer samen op het podium staan!”

deweekvandelimburgsepopmuziek.nl