Nieuws

Els won een jaar gratis theater: “Voorstellingen die je niet kent zijn juist een aanrader”

20/03

Een jaar lang gratis naar het theater? Els Kloth won in september 2023 een gouden vrijkaart voor het theater in de ECI cultuurfabriek. Van september tot en met mei mag zij voorstellingen bezoeken, zonder limiet aan het aantal shows. Hoe bevalt de prijs haar tot nu toe? 

“Mijn man en ik wonen sinds 1996 in Roermond”, vertelt Els (76). “Wij maken veel gebruik van de ECI, dat vinden wij al van begin af aan een fantastisch project. We houden veel van cultuur.” Ze laat de grote, goudkleurige vrijkaart zien. ‘Golden Ticket: een jaar lang gratis theater’ staat erop. “Wij waren in het theater op de avond dat het programma van het aankomende jaar bekendgemaakt werd. Als je erna een kaartje voor het theater kocht, kon je meedingen naar de prijs. Toevallig hadden wij van tevoren al zes kaarten gekocht, dus misschien zijn wij daarom opgevallen. Wij wonnen de prijs in ieder geval. Gratis naar het theater van september tot en met mei, zonder limiet aan het aantal shows.” 

“De veelzijdigheid is echt heel opvallend tegenwoordig” 

 

Welke voorstellingen heeft Els al bezocht? Als antwoord op de vraag haalt ze een paar volgeschreven vellen papier tevoorschijn. “Het is een hele administratie hoor, om bij te houden waar ik allemaal naartoe ben geweest”, lacht ze. “Minoux was een heel bijzondere. Het ging over alzheimer en mensen die er op verschillende manieren bij betrokken waren. Het was net wat experimenteler: een verassende, indringende voorstelling. Ik ben ook naar Joost Spijkers geweest, een hele boeiende voorstelling over familieleden en eenzaamheid. Hij is veelzijdig: zanger én acteur. Die veelzijdigheid vind ik wel overkoepelend bij al die jonge mensen die ik hier gezien heb: ze kunnen allemaal allerlei instrumenten bespelen, zingen, dansen, performen… Echt heel opvallend tegenwoordig.” 

Ruben Hein vond ik ook heel vernieuwend. Die man had een mooie stem, hij was echt muzikaal. Hij vergeleek de dierenwereld met de mensenwereld en vertelde van alles over Antarctica, waar hij naartoe gereisd was. Daarna nam ik mijn kleinzoon van 13 mee naar Maartje en Kine, een mooie voorstelling over liefdesverdriet. Ook zij konden weer vier of vijf muziekinstrumenten bespelen! Aan het eind lazen ze een brief voor, gericht aan de ex, met hun échte boosheid en teleurstelling erin. Hier namen ze geen blad voor de mond en vertelden ze wat een klootzak die man nu echt was. Dat vond mijn kleinzoon als puber geweldig, toen ze die grovere taal gebruikten”, lacht Els. 

“Toen ging ik naar Sven Ratzke, dat was ook fantastisch. Wát een zanger en entertainer. Hij zingt liedjes van bijvoorbeeld Nina Simone en David Bowie, maar maakt er een eigen versie van. Ook Eric Vloeimans vond ik goed. Hij improviseerde voortdurend met zijn pianist, het was een geweldig samenspel. Hele bijzondere trompettist.” De vrijkaart is nog een paar maanden geldig, dus er komen nog zeker voorstellingen bij. “Op de planning staan voor nu nog Nabil en Mouna Laroussi.” 

“In het cultuurcafé hangt een leuke, ongedwongen sfeer” 

 

Na afloop van een theatervoorstelling bezoekt Els graag nog even het cultuurcafé van ECI. ‘’Ik ga er altijd naartoe, ik vind het heel leuk. Heel fijn dat het nu weer open is, het was namelijk een tijdje dicht. Er hangt een leuke sfeer, een beetje vintage-achtig, lekker ongedwongen allemaal. Het is echt fijn dat je na een show daar nog even kan gaan zitten. Na Joost Spijkers zat half Melick in het café, dat was erg gezellig.’’ 

Heeft Els, als doorgewinterde theaterbezoekster, tips voor andere bezoekers? “Ik zou zeker aanraden om naar voorstellingen te gaan die je niet kent. Het is juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen, ik vind het heel verfrissend. We zijn bijvoorbeeld ook naar een cabaretfestival geweest, heel leuk om nieuwe talenten de gelegenheid te geven om op te treden. Goed dat ze die kansen bij de ECI krijgen.’’ 

Klik hier voor het theater-programma