Nieuws

Een kort gesprek met Harry Tolkamp (voorzitter PodiumBureau Roermond)

15/02

Het PodiumBureau in Roermond heeft een rijke geschiedenis van bijna 25 jaar, waarin ze zich hebben ingezet om de theaters in Roermond (Theaterhotel de Oranjerie en CK-theater), Azijnfabriek en festivals van een aantrekkelijk programma te voorzien. Later kwamen hier de Munsterpleinconcerten en het Limburg Festival bij. Harry vertelt vol trots dat ze ooit het fantastische Berliner Symfoniker o.l.v. Jaap van Zweden geboekt hadden. “Een héle prijzige show. Niet alleen te bekostigen”, aldus Harry. Toen is ‘De Club van 100’ ingeschakeld en zij hebben een groot deel gesponsord.

Het PodiumBureau Roermond werd opgericht om de gesubsidieerde podiumkunsten in Roermond te waarborgen na de transformatie van de Oranjerie tot het TheaterHotel. Aanvankelijk kreeg het PodiumBureau voldoende subsidie om hoogwaardige artiesten én aanstormend talent te boeken, wat resulteerde in een indrukwekkende zaalbezetting van 75% tot 80%. Echter, door bezuinigingen op subsidies kwam er een einde aan deze programmering en werd deze overgedragen aan het CK-theater. Daar moesten ze creatief zijn met een lager budget en daarvoor werden o.a. eigen producties opgezet, evenals sponsors gezocht om tekorten aan te vullen.

 

“We hebben bijgedragen aan het lanceren van vele bekende namen, zoals Wibi Soerjadi, Ilse DeLange, Frédérique Spigt’ en Carel Kraayenhof”

 

Ondanks de uitdagingen heeft het PodiumBureau Roermond gezorgd voor een divers cultureel programma, waarbij talentontwikkeling altijd voorop stond. Ze hebben bijgedragen aan het lanceren van vele bekende namen in de muziekwereld, zoals Wibi Soerjadi, Ilse DeLange,  Frédérique Spigt en Carel Kraayenhof. Het bureau richt zich nu voornamelijk op kleinschalige klassieke muziek om dit genre levendig te houden in het theater. Harry benadrukt: “Zolang ons budget het toelaat, blijven we investeren. Maar dat budget wordt niet meer aangevuld. Zodra het op is, houdt het PodiumBureau Roermond op te bestaan.” Het is dan aan ons, ECI cultuurfabriek, de taak om ook dit genre levendig te houden. Klassiek doet namelijk iets met je. Het is een genre dat je live moet ervaren om het te beleven.

“Zodra het op is, houdt het PodiumBureau Roermon op te bestaan”

 

Het PodiumBureau, ook bestaande uit Ingrid Willems en Carl Lücker, blijft actief sponsoren zolang het nog kan, zoals op zondag 25 februari het Ragazze Quartet met Lamento en op zondag 10 maart Esther Apituley met Philip Glass. Altviolist Esther Apituley speelt samen met pianist Jeroen van Veen en percussionist Tatiana Koleva ‘Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues’, een concert dat verder gaat dan muziek alleen. Dat mag je zeker niet missen!

En als we, ECI cultuurfabriek, nog goeie ideeën hebben, dan mogen we altijd bij Het Podiumbureau aankloppen. Ze staan overal voor open. “Nu kan het nog!”, sluit Harry lachend af.