Nieuws

ECI cultuurfabriek opent wederom haar deuren voor iedereen

01/09

ECI cultuurfabriek vierde vorig jaar haar 10-jarig jubileum met een 10-daags festival. Op 9 en 10 september bestaat de creatieve broedplaats 11 jaar en doet ze het dunnetjes over met een Cursus Open Dag (Cursus Proeven), een Theater Preview Middag en een Franse buitenfilm.  

 Elf jaar vieren
“Tien is een mooi getal, maar dat wil niet zeggen dat elf dat niet is”, zegt Margo de Kock, directeur van ECI cultuurfabriek. “We zijn trots en vieren daarom elk jaar de opening van het culturele seizoen. Zo duiken we ook dit jaar – ná een mooi jubileumjaar – met hernieuwde energie het volgende decennium in.” 

Op zaterdagmiddag 9 september is er een open dag genaamd ‘gratis cursus proeven’. Tijdens deze dag zijn de cursuslokalen geopend, kunnen instrumenten uitgeprobeerd worden, zijn de docenten aanwezig, is er een knutseltafel voor kinderen en vinden er workshops en liveoptredens plaats. In de avond is er een Franse komedie te zien op de sfeervolle binnenplaats van de cultuurfabriek te Roermond. Op zondagmiddag 10 september is er een preview middag voor theaterliefhebbers met live voorproefjes van het nieuwe seizoen. Voor elk wat wils dus. 

open dag ECI cultuurfabriek september 2023
Open Dag ECI cultuurfabriek sep 2022

Ver-van-mijn-bed-show
Die laagdrempeligheid vind de Kock belangrijk. “ECI is er voor iedereen. Daarom zijn we het afgelopen jaar een crowdfundingsactie genaamd ‘Geef een Kind Cultuur Kado’ gestart. Met die actie hebben we ruim € 15.000 opgehaald om cultuur toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren voor wie dat anders niet mogelijk is.”.  

De Kock: “De uitwerking van de actie kost wat tijd. Het geld ophalen is één, maar het vervolgens juist verdelen, dat willen we echt goed doen. Gelukkig weten we via lokale samenwerkingspartners als de Voedselbank, stichting Maximina, stichting Wel.kom, stichting Leergeld en vele anderen de kinderen en jongeren te bereiken die dit het hardst nodig hebben. Voor hen is cultuur nu nog een ver-van-mijn-bed-show, maar straks hopelijk niet meer. Cultuur zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Muziek, kunst en theater maken het leven dragelijker en mooier. Daarom gunnen we het deze jongeren zo”.  

Nieuwsgierig?
Het programma van het openingsweekend vind je op de website: https://www.ecicultuurfabriek.nl/openingsweekend2023/