Nieuws

De bezoeker kan straks zittend uit zijn dak gaan in de getransformeerde popzaal

03/02
De bezoeker kan straks zittend uit zijn dak gaan in de getransformeerde popzaal van Roermondse Eci
Directeur Joery Wilbers van Eci (links) en de nieuwe muziekprogrammeur Eindhovenaar Ronald Geldhof in de getransformeerde popzaal. Afbeelding: John Peters

Hoewel de theater- en popwereld op z’n gat ligt door corona, wordt achter de schermen bij Eci in Roermond hard gewerkt om straks veilig de deuren te kunnen heropenen. De vaste bezoeker kent de popzaal niet meer terug.

Het is net of je een nachtclub binnenwandelt. Of een cabarettheater zoals Moulin Rouge in Parijs. Intieme sfeer, rood licht, glitterbollen, knusse zitjes, veel kussens en een nieuw theaterpodium met dj booth. De popzaal van Eci Cultuurfabriek, voorheen een kale ruimte met een bar, heeft een metamorfose ondergaan. De afgelopen maanden is er keihard gewerkt om als straks de deuren weer open mogen publiek in een veilige omgeving van muziek, theater en cabaret te laten genieten. Want ook al wordt er volop gevaccineerd, terug naar het oude normaal zal er voorlopig nog niet inzitten, verwacht Eci-directeur Joery Wilbers.

Hardstyle
Het idee om de popzaal onder handen te nemen, ontstond afgelopen najaar. Want hoe hou je een publiek geboeid dat ook bij optredens van bands en dj’s moet blijven zitten. Simpelweg wat stoelen in de zaal zetten, was volgens Wilbers niet afdoende. „De omgeving moet leuk zijn en het programma boeiend en niet te lang. Het kan trouwens wel hoor, zittend uit je dak gaan. Ik heb filmpjes van hardstyle party’s waar bezoekers zich op hun stoel helemaal uitleven.”

De hernieuwde popzaal wordt straks ook voor andere doeleinden gebruikt. Theater, cabaret, talkshows. „We hebben weliswaar al een theaterzaal, maar die heeft een traditionele opstelling. Cabaretiers die veel interactie met het publiek willen, zullen nu eerder voor de popzaal kiezen. Zeker als er slechts een beperkt aantal mensen binnen mag. Dat geeft toch een andere sfeer.” De popzaal telt maximaal 90 zitplekken, deels gescheiden door spatschermen. Moet het hele podium ontruimd voor een voorstelling, dan resteren 60 tot 70 plaatsen.

Lokaal talent
De beperkingen die bij de heropening ongetwijfeld aan bezoekersaantallen worden gesteld, hebben ook hun weerslag op de programmering. ECI ziet zich genoodzaakt minder dure artiesten en dus minder grote namen te boeken. „Daarom willen we lokaal en regionaal talent een kans geven”, licht muziekprogrammeur Ronald Geldhof alvast een tipje van de sluier op. Of het nu om film, dans, cabaret of muziek gaat, vanaf medio februari kan iedereen die iets wil doen met podiumkunsten in de breedste zin van het woord zich melden. Uiteindelijk worden na persoonlijke gesprekken elf acts geselecteerd, die door ECI begeleid en klaargestoomd worden voor een optreden in de nieuwe popzaal.