Nieuws

Interview met Radomir Vasiljevic

26/09

Radomir Vasiljević speelt al bijna een decennium met zijn Balkan Orchestra. Zijn doel met deze show is om mensen kennis te laten maken met een nieuw genre: Balkanmuziek. Ze spelen zaterdag 12 oktober in ons theater. “Ondanks dat je niks verstaat, ga je zelf meedansen.” 

Tekst: Joëlle van Wissen

Radomir begon met gitaarspelen toen hij zeven jaar oud was, in zijn geboortestad Sombor in Servië. “Eigenlijk wilde ik op vioolles, maar daar was geen plek meer. Bij gitaar wel”, vertelt Radomir. “Ik kreeg les van een leuke leraar die mij heel enthousiast maakte over gitaarspelen en klassiek spelen in het bijzonder. Later ben ik naar het conservatorium in Belgrado gegaan. Nu speel ik al 33 jaar gitaar.”

Radomir geeft inmiddels ook zelf gitaarles, bij ECI cultuurfabriek. “Dat is prachtig, ik heb leuke leerlingen. Ik probeer hen zo enthousiast mogelijk te maken over klassieke gitaar, zoals mijn eerste docent dat bij mij heeft gedaan. Daarnaast heb ik een paar leerlingen die jazz-achtig spelen, heel anders dan klassiek. Die afwisseling is ook leuk, dat geeft mij als docent nieuwe energie.” 

Ondanks dat je het liedje niet kent en niks verstaat, ga je door de energie die erin zit zelf meedansen

Inmiddels speelt Radomir al bijna tien jaar met zijn Balkan Orchestra. Met dit orkest speelt hij Balkanmuziek, die gekenmerkt wordt door een oneven ritme. “De 7/8 maat domineert in ons repertoire. In die maat krijg je veel tempo. Dat geeft mensen het gevoel dat ze ook met ons mee moeten gaan doen en dansen. In Balkanmuziek zitten allerlei soorten invloeden: Joods, Slavisch, Arabisch, oriëntaals, westers. Dat wordt allemaal bij elkaar een hele mooie pizza, waarin alles samenkomt. Het wordt een groot feest bij ECI. Ondanks dat je het liedje niet kent en niks verstaat, ga je door de energie die erin zit zelf meedansen. Dat creëert een heel leuke en mooie sfeer. Dat doet Balkanmuziek met mensen, dat gaat vanzelf.” 

Radomir merkt op dat het Balkan Orchestra een divers publiek trekt, van middelbare scholieren tot tachtigplussers, waaronder steeds meer jongeren. Hij gelooft dat mensen naar hun show komen om nieuwe genres te ontdekken en hij wil laten zien dat er iets bijzonders bestaat dat ze nog nooit hebben gehoord.

Het Balkan Orchestra trekt een divers publiek, van middelbare scholieren tot tachtigplussers, waaronder steeds meer jongeren

De show begon als een klein repertoire maar is uitgegroeid tot een hele show. Dat ontstaat niet van vandaag op morgen, dat is een jarenlang project. Door ervaringen met het publiek wordt de show steeds beter. Voor Radomir is de voorstelling geslaagd wanneer alles wat hij bedacht heeft aanslaat bij het publiek, wanneer de muzikanten op het podium goed op elkaar ingespeeld zijn en plezier hebben tijdens het spelen. 

Zaterdag 12 oktober te zien in ons theater, klik hier voor meer informatie