De Naalden van de Maas

Genre Documentaire Duur 40 min Land Nederland Regisseur Moniek van de Vall en Kees van der Vooren Cast

In samenwerking het Natuurhistorisch Genootschap kring Roermond en IVN Roermond e.o. organiseren we een boeiende filmavond Over de Naalden in de Maas met een inleiding door Math de Ponti.

In de Noord Franse Maas worden alle 27 handbediende stuwen vervangen door een automatisch systeem. De naaldstuwen uit 1834, die van begin af aan scheepvaart op de Maas mogelijk hebben gemaakt, voldoen niet meer. Het waterbeheer moet anders. De stuwen en hun beheerders kunnen niet meer op tegen het steeds sneller variërende waterniveau.
De film van Moniek van de Vall en Kees van der Vooren is het verhaal van één stuwdam-beheerder, die meemaakt dat ‘zijn’ stuw plaats moet maken voor een automatisch systeem, waar geen menskracht meer voor nodig is. Maar of dit stuk van de rivier dankzij deze automatisering alsnog bevaarbaar blijft, is de vraag.
Daarnaast is de film een hommage aan een ingenieus 19e-eeuws systeem om het water te beheren, dat verdwijnt.

Math de Ponti zal voorafgaand aan deze film een inleiding verzorgen over de Maas van bron tot monding. Naast de geschiedenis en de biologie zullen er ook persoonlijke belevenissen aan bod komen.

Filmpas is geldig

Het Cuypershuis organiseert samen met de ECI Cultuurfabriek op 22 oktober een filmavond over (de zin of onzin van) rechten van oceanen, rivieren en andere wateren met de vertoning van de intrigerende documentaire I am the river, the river is me van Petr Lom. De film wordt kort ingeleid door Sylvia Spierts, Senior projectleider IVN Natuureducatie. Na afloop van de film zal er een nagesprek plaatsvinden tussen een aantal experts en het publiek.

Onbeperkt genieten? Vraag een filmpas aan!

Uitverkocht
di 8/10 19:30
Genre: Documentaire