Nieuws
Bekijk hier onze algemene voorwaarden en privacy-statement.
Passie voor film en techniek – Interview met Tim Klooster
Als jongen van een jaar of 10 maakte Tim Klooster al zijn eigen stopmotionvideo’s met LEGO. Met een klein cameraatje was hij uren in de weer. Beeld voor beeld liet hij de legopoppetjes tot leven komen. Nu, op 26-jarige leeftijd, zit hij in het laatste jaar van de hbo-studie Film en Audiovisuele Media aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Eindhoven. Per toeval kwam hij vorig jaar een vacature voor filmtechnicus bij de ECI cultuurfabriek tegen. Die functie paste helemaal in zijn straatje, want ook techniek heeft Tims aandacht. Hij solliciteerde en werd aangenomen.
Van server naar scherm
Normaal werkt Tim als filmmaker aan het proces vóórdat de film in de bioscoop draait. Bij de ECI is hij als filmtechnicus nu ook betrokken bij het proces erna. Van het onderhouden van de servers, samenstellen van afspeellijsten tot het oplossen van technische problemen. Kort gezegd: hij zorgt ervoor dat de film goed op beeld komt. Juist deze combinatie maakt het ook zo leuk. “Ik haal hier veel inspiratie uit”, zegt Tim. “Iedere film en trailer testen we apart, dus ik zie veel dingen voorbijkomen. Hier leer ik veel van.”
“Iedere film en trailer testen we apart, dus ik zie veel dingen voorbijkomen. Hier leer ik veel van.”
Passieproject
Emotie overbrengen via beelden is Tims grootste passie. Via film, animatie en fotografie wil hij mensen bereiken en hun dag een beetje beter maken. Zijn film Esper is zo’n passieproject. Hij schreef het script hiervoor tijdens zijn derde leerjaar op school. Het is een meeslepend verhaal over een jongen die gedachten kan lezen, maar nog steeds tegen veel miscommunicatie aanloopt. De korte film gaat over het actuele thema privacy. Wat zijn de ethische implicaties hiervan? En hoe reageren anderen hierop?
Pak je Podium
Zijn script werd op school niet uitgekozen voor productie, maar via het Pak je Podium-initiatief van de ECI kreeg hij een nieuwe kans. Jonge talenten krijgen met Pak je Podium de mogelijkheid hun werk te laten zien. Deze kans greep hij met twee handen aan en inmiddels is alles gefilmd. “Nadat het script nog iets verbeterd was, hebben we met 17 crewleden en 3 castleden drie dagen gefilmd”, vertelt Tim. “Mijn focus lag op het camerawerk. Nu is het tijd voor de montage. Dit doe ik samen met een collega, want samen zie je altijd meer dan alleen.” Hij kijkt enorm uit naar de verwachte release in april. “Mijn verhaal op het witte doek zien, vind ik echt heel gaaf en indrukwekkend.”
“Mijn verhaal op het witte doek zien, vind ik echt heel gaaf en indrukwekkend.”
Mensen raken via beeld
Naast zijn studie en werkzaamheden bij ECI, is Tim samen met drie vrienden het productiebedrijf De Tijdmachine begonnen. Na zijn afstuderen gaat hij zich hier voornamelijk op richten. Zijn ambitie is om van hun bedrijf een volwaardig productiebedrijf te maken. Waar zowel commerciële films als persoonlijke passieprojecten en documentaires tot stand komen. “Mensen raken. Ze de waan van alledag even laten vergeten door dat wat zich afspeelt op het beeldscherm. Dáár doe ik het voor.”