Vanaf komende week vinden er bij drie van de zes Limburgse poppodia voor het eerst sinds bijna vier maanden weer concerten plaats. Coronaproof, dus kleinschalig en met anderhalve meter afstand.
Peter Verkennis verhult zijn enthousiasme niet. „Het is geweldig dat we, na al die negativiteit en dat gedwongen thuiszitten, weer los kunnen gaan”, zegt de programmeur van de Bosuil in Weert. Zaterdag staat Jack Poels twee keer op het podium. Het zijn de eerste concerten sinds de gedwongen sluiting medio maart vanwege de coronapandemie.
Er is hard gewerkt om aan de richtlijnen van de overheid te kunnen voldoen en het publiek corona- proof te kunnen ontvangen, zegt Verkennis. Er is een coronaprotocol opgesteld, dat voorziet in een triage bij binnenkomst en allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat bezoekers én medewerkers anderhalve meter afstand kunnen houden. De bar blijft tijdens de optredens dicht en toiletbezoek is gelimiteerd.
Huiskamersfeer
Vanwege de beperkingen kunnen er per concert slechts honderd bezoekers worden toegelaten in de zaal die normaal zes keer zoveel muziekliefhebbers kan herbergen. Het publiek moet op stoelen zitten, op de vloer liggen tapijtjes en de zaal is aangekleed met kroonluchters en schemerlampen. „Zo hopen we een huiskamersfeer op te roepen”, zegt Verkennis.
Ook bij Grenswerk in Venlo klinkt vanaf komend weekend weer livemuziek, voor maximaal tachtig bezoekers per keer. „We kunnen weer en daar zijn we blij om”, zeggen programmeur Johan Hauser en directeur Tim Gaal. „Concerten organiseren is de reden van ons bestaan. Het voelt goed om weer aan de slag te kunnen, ook al mogen we maar een beperkt aantal mensen toelaten. Het is onmogelijk om deze concerten rendabel te maken, maar we krijgen er energie van en de keten komt in beweging. We kunnen weer zzp’ers inhuren en artiesten een gage bieden. Dat perspectief is voor hen net zo belangrijk als voor onszelf.”
Hybride-concert
De Muziekgieterij in Maastricht start deze week eveneens op. Dat gebeurt met een ‘hybride’ concert van Rick de Leeuw, vertelt directeur Richard Loomans. Er worden honderd mensen in de grote zaal toegelaten en er is een livestream zodat liefhebbers het concert – tegen betaling – ook thuis kunnen volgen. De Muziekgieterij experimenteerde tijdens de lockdown met streaming van concerten van bands als DeWolff en Lesoir. „Die waren succesvol”, zegt Loomans.
Actieweek voor Limburgse popsector
De provinciale koepel Pop in Limburg (PiL) houdt medio juli een actieweek met diverse kleinschalige concerten, bij poppodia en in tuinen en parken, zegt directeur Paul Moerel. Volgens de PiL-directeur is het evenement bedoeld om de Limburgse popsector, die zwaar is getroffen door de coronacrisis, een hart onder de riem te steken. Hoe die popweek er precies gaat uitzien, wil Moerel nog niet zeggen: „We komen binnenkort met meer informatie.” PiL is bezorgd over de toekomst van de Limburgse poppodia. „De anderhalvemeter-eis moet van tafel”, zegt Moerel, „want die maakt het onmogelijk om rendabel te werken”. Ook moet er meer financiële steun van de overheid komen: „Anders gaan er podia omvallen”.
Bij Volt (Sittard), ECI Cultuurfabriek (Roermond) en Nieuwe Nor (Heerlen) staan voorlopig nog geen optredens op de agenda. „In onze zaal mogen we vanwege de anderhalvemeterregel maar maximaal 28 bezoekers ontvangen; dat is niet lonend. Bovendien is onze backstage klein waardoor het onmogelijk is om voldoende afstand te houden tussen personeel en artiesten. Dat geldt ook voor de toiletten”, zegt programmeur Kees van den Berg van de Nieuwe Nor.
Wel wijkt het Heerlense poppodium voor sommige concerten uit naar de Parkstad Limburg Theaters en presenteert het poppodium elke zaterdag een dance-livestream. ECI hoopt binnenkort een aangepast programma te kunnen presenteren, meldt Joery Wilbers van het Roermondse cultuurcentrum. „We werken aan een concept waar publiek in zowel de pop- als theaterzaal tegelijk naar een programma kan kijken. Tegen een all-in prijs, inclusief drankjes.”
Toekomst
Het optimisme over de hervatting van concerten kan de zorgen over de toekomst van de Limburgse poppodia niet wegnemen. Vanwege de gedwongen sluiting tijdens de coronacrisis en de opgelegde maatregelen stevenen ze allemaal af op tekorten. De schattingen daarover lopen uiteen van enkele tienduizenden euro’s (De Bosuil) tot meer dan twee ton (Nieuwe Nor, ECI en Grenswerk). De Muziekgieterij meldt zelfs een omzetverlies van één miljoen euro.
De Maastrichtse poptempel overweegt om openluchtconcerten te gaan organiseren, onder meer in de binnentuin van het complex en het Openluchttheater in Valkenburg. Ook Volt, ECI en Grenswerk onderzoeken die mogelijkheid. „Maar eenvoudig is dat niet”, waarschuwt Johan Hauser van Grenswerk: „Shows op locatie brengen extra productiekosten voor licht, geluid en podium met zich mee. Maar door de versoepeling van de maatregelen worden concerten buiten wel een optie.”