Nieuws

Cultuurcafé: gezelligheid voor en achter de bar

05/10

18 vrijwilligers staan om toerbeurt achter de bar in het cultuurcafé van ECI cultuurfabriek. Zij tappen de lekkerste biertjes, schenken de heerlijkste wijnen en maken als echte barista’s de schuimigste cappuccino’s. En dat alles met een lach op hun gezicht. Want gezelligheid staat op nummer 1. Vrijwilligers John Man en Elisabeth Bontenbal vertellen aan de grote tafel over ‘hun’ café en ECI. 
 
Discussiëren over een film 
John, een fanatiek filmliefhebber, is altijd al betrokken geweest bij de Roermondse cultuur. “Ik was al een graag geziene gast bij de Azijnfabriek,” zegt hij. “Niets is leuker dan vooraf en zeker achteraf discussiëren over de film met een biertje of een goed glas wijn in je hand. Bij de verhuizing naar ECI heb ik meegeholpen met schilderen en kasten in elkaar zetten. Maar wat ik nu doe, is veel leuker.” 
 
“Hier wil ik vrijwilligerswerk doen” 
Elisabeth voegt eraan toe: “In mei van dit jaar ben ik bij ECI begonnen als vrijwilliger. Ik verhuisde in maart van Apeldoorn naar Roermond en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. In het filmhuis in Apeldoorn wilde ik dat altijd al, maar ik had nooit tijd. Toen zag ik dit geweldige gebouw tijdens mijn verkenningsrondje op de fiets door Roermond. Ik dacht: hier wil ik vrijwilligerswerk doen. Affiniteit met de horeca had ik, maar ik had nog nooit een biertje getapt. En nu kan ik het. Redelijk”, zegt ze lachend. 
 
Fijn om een bijdrage te leveren aan cultuur 
Wat maakt het zo leuk om achter de bar te staan? John vertelt: “Dat komt voort uit mijn eigen behoefte. Ik zie echt álle films met mijn unlimited pas. We hebben een harde kern en met één man ben ik het altijd oneens en dat leidt tot leuke discussies.” Elisabeth deelt zijn enthousiasme: “Het is een mooie plek en een geweldige vrijwilligersgroep. We hebben het gezellig en inspireren elkaar, niet alleen op het gebied van films, maar ook als het over muziek en festivals gaat. De mensen komen naar ECI en het café om plezier te hebben. Ze zijn een avondje uit. En ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan cultuur in Roermond en Nederland. Want het is belangrijk dat cultuur blijft bestaan.” 
 
Nooit te oud om te leren 
De beide vrijwilligers benadrukken dat het nooit te laat is om nieuwe dingen te ontdekken. Ze doen beiden mee aan het programma Nooit te oud?! van ECI. 55plussers maken kennis met nieuwe, creatieve activiteiten. Elisabeth zit bij het zangkoor en volgt kunstgeschiedenislessen. John heeft al fotografiecursussen gevolgd en gitaar leren spelen. Soms vragen mensen of ik mijn bed hier heb staan, zegt John met een big smile. 
 
Iedereen is welkom 
“Ik woon hier nog niet zo lang, dus het is fijn om Roermondenaren en mensen uit de regio zowel achter als voor de bar te leren kennen. Het cultuurcafé is echt een bijzondere en gezellige plek waar mensen samenkomen. Ze genieten voor of na een voorstelling, expositie of film. En natuurlijk kan iedereen binnenlopen voor een drankje en een praatje, sluit Elisabeth af.