Wil je professioneel fotograaf, architect, grafisch ontwerper, kunstdocent of vrij kunstenaar worden? Dan is de Vooropleiding Kunstacademie echt iets voor jou! Hier ontwikkel je talent en oriënteer je je op een creatief beroep. Ook kom je erachter in hoeverre een toekomst in de beeldende kunst bij je past.
De cursus bestaat uit 25 lessen waarbij (in blokken) steeds andere vakken aan bod komen. Tot uiterlijk 1 december kun je je inschrijven voor deze cursus. Houd er rekening mee dat de tot dan gemiste lessen niet meer kunnen worden ingehaald.
Over de cursus
Deze cursus is bedoeld voor wie goed voorbereid naar de Kunstacademie wil, of voor wie wil ontdekken of een creatief beroep bij je past.
In 25 praktische lessen leer je veel verschillende technieken kennen. De opdrachten zijn soms moeilijk en altijd uitdagend. Je ontwikkelt een zelfstandige, onderzoekende en creatieve werkhouding. Ook zullen een aantal opdrachten thuis gemaakt worden.
De cursus wordt afgesloten met een presentatie en beoordeling van je opgebouwde portfolio. Je werk mag je tentoonstellen tijdens de jaarlijkse cursisten expo. Het beoordelen van je portfolio gebeurt tijdens het jaar heen en aan het einde van het cursusjaar. Het werkproces dient door schetsen, aantekeningen, proefjes en foto’s in een portfolio, het ‘logboek’, te worden vastgelegd.
In de loop van de cursus wordt een gastles verzorgd door docenten van de opleiding Vaktherapie beeldend. De activiteiten die aangeboden worden liggen in lijn met activiteiten die aangeboden worden tijdens een aannamedag.
De Vooropleiding Kunstacademie heeft een samenwerkingsverband met de Academie in Maastricht en de opleiding Vaktherapie beeldend van Zuyd Hogeschool. Bij positief advies hoef je geen praktijktoelatingsexamen voor de Vaktherapie beeldend meer te doen. Een gesprek met docenten van de opleiding is wel een vereiste.
Bij de Kunstacademie Maastricht is een positief advies van de oriëntatiecursus én een positief advies door de academie een directe toelating tot de opleiding, mits voldaan wordt aan wettelijke inschrijfverplichtingen én er plek is (numerus fixus). Uitzondering daarop is de opleiding Architectuur en Interieur, zij hanteren een uitgebreidere toelatingsprocedure.
Het behaalde certificaat (vrijstelling eerste ronde) is voor inschrijving bij de Kunstacademie één jaar geldig. Voor alle andere (kunst) studies levert de cursus een dijk van een portfolio op.
Meer informatie over de vakken
Je krijgt les van verschillende docenten op het gebied van tekenen, schilderen, land art, 3D object, design, visuele communicatie, woord en beeld en portfolio samenstellen. We focussen tijdens deze lessen op jouw keuzerichting.
Portfolio
Je leert te werken in een portfolio om al je ideeën te verzamelen.
Tekenen
In de teken/schilderlessen leer je over diverse technieken binnen de schilderkunst. Belangrijk is het vrij leren omgaan met tekenen en het onderzoekend bezig zijn. Sommige thuisopdrachten voer je uit in je logboek.
Portfolio, woord en beeld
Hoe stel je een goede portfolio samen? Hoe selecteer je je werk? Welke lay-out gebruik je? In de kunst wordt tekst vaak omgezet in beeld en andersom. Belangrijk, want zo kun je het omzetten toepassen naar een discipline naar keuze.
Portfolio fotografie
Hoe fotografeer je jouw eigen werk op een goede manier, gericht op compositie, belichting etc.? Goede foto’s zijn van essentieel belang om goed voor de dag te komen.
Autonoom, out-of-the-box, 3D-object
Maak een 3D-object. Een installatie vanuit een autonome manier van denken. Hoe ga je materialen ideeën en technieken? Hoe ga je met je creatieve denkproces om? Ook dit komt aan bod tijdens de cursus.
Land-art
Hoe kun je het landschap om je heen kunstzinnig vormen met aangeboden materialen of met materialen die je in de natuur vindt? Je ontdekt het tijdens Land-art.
Architectuur
Maak kennis met de basisprincipes van architectuur.
of
Design
Tijdens het onderzoek is het proces net zo belangrijk als de resultaten. Door stap voor stap door het proces te gaan en te experimenteren met intuïtie en materialiteit ontstaat er een object met een eigen handschrift. Tijdens de les gaan we aan de slag met een spel van materiaal, kleur, herhaling en constructie.
Viscom (visuele communicatie)
Maak kennis met de wereld van de visuele communicatie. Denk aan stopmotion, foto’s ,een film of een andere digitale werkvorm.
Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het tekenen. Alles wat hij zag werd vastgelegd op papier. Al geruime tijd illustreert hij voor verschillende opdrachtgevers, van cartoons tot karikatuur tot portret. Hij heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Tilburg en heeft daar zijn 1e graad bevoegdheid gehaald